söndag 22 november 2009

Vilka är tillsatserna godkända för - egentligen?

Jag har försökt få fram information om tillsatser på flera sätt, men jag känner att det är svårt att verkligen få svar, i alla fall där man borde få dem och det är ju först och främst hos livsmedelsverket, men även dietister borde vara kunnigare och kunna ge rakare svar tycker jag. Eller också är dem det, men vågar inte annat än att följa de rekommendationer som finns.

Förmodligen finns det mycket kunskap som inte kommer fram, å andra sidan så finns det också mycket som vi förmodligen inte vet ännu, men i det här sammanhanget så kanske inte det är det viktigaste, utan att så få med makt verkligen sätter ner foten för att lyfta fram det här med kost.

Plötsligt när jag höll på med maten för en stund sedan så slog det mig: för vem är dessa godkända mänger tillsatser uträknade? Är det ett litet barn som väger 12 kilo, eller en ungdom som väger 50 kilo, en kvinna på 65 kilo eller en man på 75-80 kilo? Alla vet väl vid det här laget att forskning inom medicin i alla tider har utgått från en vuxen man och där börjar man ju så smått vakna tack och lov, men hur är det egentligen med det vi får i oss genom maten, för att det påverkar oss, det är de flesta ense om faktiskt.

Naturligtvis så har vi själva ett ansvar för att inte äta för mycket av vissa saker, eller för ensidigt, men med tanke på att det är tillsatser i det mesta vi köper, så är det inte så vansinnigt lätt att hålla reda på vad man kan äta dagligen utan fara. Nu ska man inte överdriva risken, men det finns ju någon anledning till att man inte får tillsätta hur mycket som helst av vad som helst och hur vet man att man håller sig inom den gränsen? Nya frågor att söka svar på med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar