fredag 20 november 2009

Sojalecitin

För ett par veckor sedan så ställde jag en fråga till livsmedelsverket och frågorna rörde sojalecitin. Så här såg mitt brev/mejl ut och nedanför kan ni läsa svaret.

Hej,

Jag sökte på sojalecitin på er sajt och fann följande information:

Sojalecitin, E 322, används som emulgeringsmedel. I regel påvisas små mängder sojaprotein i lecitinet. Mängderna beror på kvaliteten på lecitinet. När lecitinet finns i produkter som margarin och choklad blir halten sojaprotein försvinnande liten. För det flesta allergiker är det alltså ingen risk med dessa produkter pga innehåll av sojalecitin.

Lecitin, E322, av soja används som emulgeringsmedel i de flesta margariner. Sojalecitin i sig är inget problem för den som är allergisk mot soja, men i sojalecitin förekommer i regel små rester av sojaprotein. Det kan inte uteslutas av dessa små rester kan vara ett problem för den som är extremt allergisk. Lecitin tillverkas även av äggula. Samma resonemang som ovan gäller även för ägglecitin. Av ingrediensförteckningen måste det framgå om lecitin tillverkats av soja eller av ägg. Numera görs lecitin också från raps och solroskärnor. Det förekommer margariner på marknaden där annat emulgeringsmedel än lecitin ingår.

Utöver det som stod så är jag nyfiken på hur man utvinner lecitinet.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Svaren:

Hej!

Texten som du har hittat är hämtad från vår allergiinformation på SLV:s hemsida. För personer som är allergiska mot soja är det viktigt att undvika produkter som innehåller sojaprotein (det är nämligen proteiner som är allergena och det som allergikerna reagerar på). Vid framställningen av sojalecitin kan små mängder sojaprotein följa med. Dessa små mängder är troligtvis endast en risk för den som är extremt allergisk mot soja. För de flesta sojallergiker är det ingen risk att äta produkter med sojalecitin eftersom sojalecitinet i sin tur förekommer i små mängder i det färdiga livsmedlet.

Vänliga hälsningar

Ylva Sjögren


Hej Katharina!

Angående tillverkning ber jag dig att själv gå ut på nätet "google" och söka dig fram.

Doris Rosling
Upplysningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar