lördag 14 november 2009

Färgämnen

Tänk att allt går så sakta. Ja det är i alla fall så det känns som konsument när det gäller tillsatser som man inte vill ha. Men nu tar man ett steg i rätt riktning igen och det handlar om färgämnen. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, sänker det som kallas acceptabelt dagligt intag, för färgämnena kinolingult E 104, nykockin E 124 och paraorange E 110.

Det är ju bra, men det kan ju bli ett problem i alla fall om man äter mycket av något som innehåller det här. Å andra sidan så vet ju alla att man inte ska överdriva intaget av något, men vet ett barn det och hur lätt är det för dem att förstå det här? Kanske vore det bästa att helt plocka bort sådant som vi vet kan skada hälsan eller att man är övertydlig med innehållet om ämnet ska vara kvar. Det ger i alla fall föräldrarna en större chans att välja till exempel bättre godis.

Många funderar säkert på vilka mängder färgämnen man får i sig genom läsk och det är sannerligen befogat med tanke på vilka enorma mängder som svenskarna dricker, men då finns det alternativ och det är saft. Saft får nämligen aldrig färgas. Kanske kan det inte alltid ersätta läsken, men till barn är det absolut ett bättre alternativ och jag ska erkänna att jag inte har tänkt på det för egen del när det gäller mina barn, för jag visste faktiskt inte om det här tidigare. Men man lär så länge man lever och med kunskap så gör man bättre val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar