tisdag 26 april 2011

Kastrering och vaccin

Jaha, då stoppar återigen känslokalla människor möjligheten till att hangrisar slipper kastreras utan bedövning. Nu är det slakterierna som vägrar ta emot grisar som istället har vaccinerats. Detta trots att man nästan är färdig med en svensk studie som visar att vaccin fungerar lika bra för att undvika eventuell dålig smak och lukt på köttet vid tillagning och trots att flera andra länder använder metoden och att den fungerar där. Det finns heller inga hormoner eller kemikalier i vaccinet, så den anledningen kan inte heller hållas emot vaccinet.

Slakteriernas branschorganisation, alltså Kött- och charkföretagen, menar att vaccinet inte är tillräckligt testat. Detta trots att metoden används flitigt på annat håll. Organisationen har runt 120 företag som medlemmar och jag hoppas verkligen att dessa tar till orda och ser till att de som behöver vakna gör det. Att ha en så gammalmodig syn på djur hör inte hemma i ett modernt samhälle. Det är väl alldeles självklart att vi inte kan kastrera grisar utan bedövning!

Många, bland annat Sveriges veterinärförbund har reagerat, bland annat i ett remissvar till regeringen kring den här typen av kirurgiska ingrepp, men det hjälper tydligen inte. Kastreringen av 1,5 miljoner grisar fortsätter alltså i princip som vanligt och detta trots att nu flera grisbönder börjar reagera. Det är bara att beklaga att inte staten inte har varit tuffare i framtagandet av regler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar