söndag 10 april 2011

Kastrering av grisar och smärtlindring

Jag har tagit upp problemet med djurplågeri i samband med kastrering av griskultingar flera gånger och frågan kommer att vara aktuell ända tills inte en enda gris utsätts för kastrering utan smärtlindring. I mina öron låter argumentet att bedövning innan ger mer stress då djuret ska hanteras ytterligare en gång som ett dåligt sätt att döva sitt samvete på. Visst är det lätt att stressa en gris, men hellre hantering två gånger och att det slipper smärta. Det anser i alla fall jag.

Jordbruksverket håller nu på att ta fram en rapport kring smärtlindring och kastrering och man tittar nu på något som kallas NSAID-preparat och det kan väl tyckas bra, men det innebär mest smärtlindring efter ingreppet, alltså under läkprocessen. Det här känns både bra och dåligt. Bra därför att det blir lite humanare för kultingarna, men dåligt eftersom man inte går hela vägen. Om man nu kommer fram till att det är det här vi ska använda oss av först och främst alltså. Det är ju inte bestämt. Jag tror inte att konsumenterna kommer att acceptera kött från djur som inte får en bättre smärtlindring. Men då måste informationen verkligen ut till alla. Förmodligen handlar många griskött utan vetskapen om vad de bidrar till.

Återigen: varför ska vi äta griskött fram till dess att en bra metod för smärtlindring finns? Varför tar inte handel och myndigheter mer ansvar? Sedan är det väl bättre att få en förstörd middag vid enstaka tillfällen genom en försämrad smak vid tillagning än att bidra till detta lidande, för det gäller endast 1 procent av grisarna så risken är väldigt liten. Om man antar att hälften av grisarna är honor så är det alltså ½ procent som skulle ge dålig smak.

Från och med första april så får grisbonden själv ge bedövning om denna/denne har fått utbildning att göra det, så det bästa vi kan göra är att fråga vilket kött som kommer från dessa djur och så ratar vi det andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar