onsdag 9 februari 2011

Myt enligt mig

Som jag tidigare har skrivit så anser jag inte att det alltid går att hävda att bra mat är dyrare än dålig. I vissa fall så är det så, men lagar man sin egen mat så skulle jag vilja påstå att man får bättre mat till en billigare penning. Handlar man dessutom när det är extrapris och är allmänt prismedveten så kan man få ner matinköpen med ganska stora summor. Som trebarnamamma har jag fått lära mig att ha koll på både priser och att lära mig laga bra mat.

Hur som helst. Jag har ägnat en stund åt att leta på nätet efter både det ena och det andra och landade till sist på regeringen.se och klickade mig fram till ett tal av vår folkhälsominister Maria Larsson. Hon höll det för två år sedan på en konferens om övervikt. Jag har stor respekt för ministern, så enda anledningen att jag plockar ut en mening och citerar henne beror på att jag blir ledsen över att även vår Larsson stämmer in i myten om att det är dyrare att äta nyttigt. Speciellt som hon lyckas motsäga sig själv i samma andetag: "I mer resurssvaga områden äter barnen mindre grönsaker, och äter mer snabbmat till middag. Det här handlar till en del om livsmedelspriserna".

Alltså, om man äter mindre grönsaker och mer snabbmat, då blir det verkligen dyrare. Alla som någon gång har köpt snabbmat om det nu är i form av en hamburgare, pizza eller smörgås eller vad det nu kan vara, vet att det är mycket dyrare än bra mat. Ta en pizza till exempel. Beställer du en hämtpizza så får du betala någonstans mellan 40 - 70 kronor och är man en familj som ska äta middag så kommer man lätt upp i ett par hundralappar. Gör man pizzan själv så blir det en bråkdel av kostnaden och köper man vitkål eller någon sallad och blandar med tomater och lite annat så har man en både billigare och bättre måltid. Pizza behöver nämligen inte vara dåligt, speciellt inte om man gör den själv för då bestämmer man vad som ska vara på och hur mycket pålägg det ska vara (på pizzeriorna är det tyvärr snålt ibland) och man kan göra degen nyttigare med lite fullkornsmjöl om man vill.

Men struntar man helt i den här typen av mat och kanske väljer att göra en gryta med mycket grönsaker och nötkött till exempel så lovar jag att man för snabbmatspengarna får både två och tre middagar som säkerligen är godare dessutom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar