torsdag 24 februari 2011

Bedöva grisar

Snart, snart så får grisuppfödarna själva bedöva sina kultingar före kastreringen. Jag vet att det finns många som hävdar att grisarna knappt känner något och att främsta anledningen till att kultingarna skriker beror på att de hålls fast under ingreppet. Fast det är svårt att köpa den förklaringen fullt ut. Nog vet väl de flesta hur en stressad gris låter och det är verkligen ett skrik från någon som låter mer än bedrövad och det behövs inte ens fasthållande för det för grisar kan bli väldigt upprörda utan att de är utsatta för något fysiskt, men ändå... Att de inte skulle ha speciellt ont av ingreppet och att det är övrig stress som gör att de skriker är svårt att tro. Sedan kan man väl ändå undra: varför ta risken att utsätta grisarna för något plågsamt när det inte är nödvändigt?

Hur som helst så gäller den nya regeln från 1 april och innebär alltså att veterinärer får skriva ut bedövningsmedel till grishållaren som själv kan bedöva. Som det är nu så måste veterinären ge bedövningen och det är uppenbarligen inget som fungerar med tanke på att man inte utnyttjar möjligheten.

Nu är det alltså bara en dryg månad kvar till man förhoppningsvis kan köpa griskött igen och det gör mig bedrövad över att det här har pågått i alla år och att vi konsumenter inte har gjort mer för att förhindra det. Men det gör mig än mer bedrövad att det finns människor som utsätter djur för sådana här saker. Jag hoppas att vi snart ska ha kommit tillrätta med det här med kastreringen och det till 100 procent så att inte en enda gris behöver lida igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar