söndag 6 februari 2011

Ekologiskt odlat vin

Det är snart fyra månader sedan som jag gjorde mitt (hittills enda) inlägg om vin. Har har tiden kunnat gå så och jag inte har skrivit mer om detta livsmedel, som är det enda som inte behöver innehållsdeklareras? Men bättre sent än aldrig och jag tänkte kort och gott berätta lite om hur du hittar de här vinerna och varför du ska välja dem framför andra.

Du hittar enkelt de KRAV-märkta vinerna i varukatalogen genom att de är markerade med en grön prick. I butikerna finns dessutom en symbol på hyllorna som är grön med vit text där det står: "Ekologiskt odlat". Än så länge är det dock ett mycket begränsat utbud, men efterfrågan verkar öka och det bra. Kraven som systembolaget följer är krav som har upprättats av EU.

När man odlar på vanligt vis används en del bekämpningsmedel som man vet är giftiga. Det påverkar så klart vår natur, men kan säkert påverka även vår och odlarnas hälsa och glöm inte hur den biologiska mångfalden förstörs! Många argument emot alltså. Ändå är det så lätt att glömma allt det här när man står i butiken och ska välja vin. Snarare funderar man på hur det passar till maten man har planerat, vilket land det kommer ifrån och vilka druvor det innehåller. Eller också är man så ytlig som jag kan vara emellanåt och helt enkelt väljer en flaska med fin etikett som ser bra ut i vinkylen.

Nu är det inte så att alla andra viner är dåligt odlade för det används olika mycket bekämpningsmedel med mera i olika odlingar. Flera exklusiva viner är för övrigt ekologiskt odlade även om det inte står något om det på etiketten. Det bästa du kan göra är därför att fråga i din butik vilka val som är de bästa om du inte hittar det du söker bland de KRAV-märkta sorterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar