måndag 14 juni 2010

Tillsatser

På livsmedelsverkets sajt kan man läsa det här: "Tillsatser har olika teknologisk funktion och används i livsmedel för att t ex öka hållbarheten (konserverings- och antioxidationsmedel), påverka konsistensen (emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och klumpförebyggande medel) eller påverka färg och smak (färgämnen, smakförstärkare och sötningsmedel)."

Användningsområdena är alltså flera och i vissa fall kan det vara svårt att tillverka vissa varor utan att tillsätta något av ovanstående. Däremot så tror jag att det i de flesta fall skulle vara möjligt. När jag har ställt frågor om glass så har jag fått till svar att det inte skulle gå att tillverka fabriksglass utan tillsatser, ändå hittade jag till sist just sådan glass, alltså utan något utöver det som skulle vara i.

När det gäller färgämnen så handlar det ofta om att vi har vant oss vid att mat ska ha viss färg, men nog skulle det kännas bättre att äta lax och skinka som inte var så färggrann om man visste att det var nyttigare.

Sötningsmedel bör man nog akta sig för rent allmänt såvida det inte är naturliga sådana så som socker, honung och liknande, men det finns tyvärr flera andra ohälsosamma sötningsmedel. Läs noga och titta på vad det är i det du köper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar