onsdag 2 juni 2010

Färgämnen och dess användning

Naturligtvis så förstår ju alla varför man använder färgämnen i mat och godis med mera och jag är inte någon som propagerar för att det ska bort, men jag skulle mycket väl kunna klara mig utan det i vissa fall. Kanske borde vi alla fundera lite mer på om det verkligen är nödvändigt att ha färg tillsatt i så många livsmedel och dessutom varför det behövs.

Om en vara är så processad så att färgen försvinner under resans gång, är det då ny färg som behövs eller är det mindre processande? Ja det kan man verkligen undra. Så här säger i alla fall livsmedelsverket om färgämnen:

Färgämnen (E100 - E180)

Färgämnen används för att återställa det ursprungliga utseendet hos livsmedel som fått sin färg påverkad genom bearbetning, lagring eller liknande, för att göra ett livsmedel mer tilltalande eller för att ge färg åt i sig färglösa livsmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar