söndag 13 juni 2010

Lagrad herrgårdsost

Ost äter de flesta väldigt mycket av och det är inte konstigt med tanke på vad gott och användbart det är. Nu har jag läst innehållsförteckningen på en lagrad herrgårdsost som ligger i kylen och väntar på att bli uppäten och den hade också en innehållsförteckning som jag reagerade på, precis som den förra osten – gräddosten – som jag skrev om. Så här ser innehållsförteckningen ut:

pastöriserad mjölk
salt
syrningskultur
löpe
kalciumklorid

ytskiktet är behandlat med konserveringsmedel E 202

Kalciumklorid heter på E-språk E 509 och är salt gjort av saltsyra. Slår man upp ordet (wikipedia) så hittar man följande förklaring på vad saltsyra är för något: Saltsyra alternativt klorvätesyra eller väteklorid, är en av de vanligaste syrorna som i koncentrerad form är mycket stark. Saltsyra består formellt sett av en vattenlösning av gasen väteklorid.

Sedan har vi då åter detta E 202, eller kaliumsorbat som det också heter och som vissa personer reagerar negativt på. Finns det verkligen inget annat alternativ än det här att ha på osten? Det blir till att fråga även det här mejeriet och höra vad de säger om saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar