tisdag 21 juni 2011

Coop-svar om smörgåspålägg

Hej.

Tack för ditt mejl.

När det gäller våra egna varumärken:
Vi jobbar med att minska antalet tillsatser i alla våra produkter så att de som finns verkligen är nödvändiga för att få en produkt som gillas. Ekologiska produkter innehåller i regel färre tillsatser i jämförelse med konventionella. När det gäller smörgåsmat ex skinka så är konserveringsmedel(E 250 eller E251 i kombination med antioxindationsmedel (ex E325,E301) ett måste eftersom det annars kan finnas risk för botulinumbakterier att tillväxa. Även om det är ovanligt med botulism i Sverige i dag är följderna så allvarliga att vi inte är villiga att ta risken att vara utan dessa tillsatser.

Rimning traditionellt är en konserveringsmetod, lake innehåller traditionellt vatten, salt och socker. Socker-delen i rimning i dag är utbytt mot exempelvis glukossirap eller dextros och de behövs för att smaken ska bli så som vi är vana vid.

Vad det gäller andra varumärken, så försöker vi påverka leverantörerna att ta bort så många onödiga tillsatser som möjligt.

En leverantör som har kommit långt i detta arbete är Bröderna Nilsson.
De har smörgåsmat i plånboksförpackning i varumärket "Brödernas fina".
Där har de bara ett tillsatt E-nummer som är nitrit.


Med vänliga hälsningar

Coop Kundkontakt
020-71 10 10
www.coop.se


Det där med botulism ska man givetvis ha stor respekt för, men jag har läst att om hygienen uppfyller de krav den ska så är det inget problem. Men hur vet man å andra sidan det? Sedan kan man fundera över hur butikerna vågar sälja Parmaskinka som endast har havssalt som tillsats.

Trots allt är jag glad att det händer saker och även denna kedja jobbar på förbättringar angående innehållet i det som vi äter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar