lördag 7 augusti 2010

Yoghurt

Råkade av misstag köpa fettfri (0,1 procentsyoghurt) och den hade verkligen en hel massa ingredienser och tillsatser:

högpastöriserad skummjölk
bärberedning: jordgubb 6,6 %
förtjockningsmedel (hydroxipropyldistärkelse, xantangummi, karrgenan)
färg (karmin)
aroniakoncentrat
naturliga aromer
aspartam
acesultarn K
anitoxidantmede: natriumcitrater, citronsyra
vitamin C (30 % RDI)
vitamin E (30 % RDI)
skummjölkspulver
gelantin
yoghurtkultur

Hur i hela friden ska någon vanlig människa kunna förstå det här och sedan dra slutsatser av det? Jag kan ju tillägga att tillverkaren har valt att plocka bort E-numren och att till exempel hydroxipropyldistärkelse heter E 1442 och är ett stabilierings- och förtjockningsmedel. Det här är alltså modifierad stärkelse och cancerogena ämnen kan finnas även om risken förmodligen är liten.

Sedan har vi aspartam, för att plocka ut en annan tillsats, som även heter E 951 och den här sockerersättningen är 200 gånger sötare än vanligt socker (härligt vad!) Här finns vetenskapliga studier som har visat att aspartam stör kroppens serotoninbildning och det är inte alls bra då serotoninet bland annat styr mättnads- och hungerkänslor. Sådana här produkter är i mitt tycke väldigt oetiska.

Avslutningsvis: Det lönar sig att vara en medveten konsument, för då kan man välja bort ovanstående tokigheter i maten. Tillverkaren har här hittat ett lysande sätt att lura stackars kunder som är rädda för att få i sig för mycket fett och vad händer? Jo, i stället för att hålla vikten nere så är risken stor att det blir tvärtom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar