lördag 14 augusti 2010

Tillsatsernas funktion

Några tillsatser som kanske inte alltid är självklart vad skillnaden emellan dem är, är förtjockningsmedel, emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. För att göra det hela lite tydligare så har jag tittat på livsmedelsverkets sajt och så här förklarar de vad medlen är och vad de gör:

Förtjockningsmedel
Vissa livsmedel behöver förtjockningsmedel, för att inte bli för tunna.

Emulgeringsmedel
Emulgeringsmedel används för att fett och vatten ska kunna blandas. Det används i till exempel majonnäs.

Stabiliseringsmedel
Stabiliseringsmedel används för att till exempel jordgubbarna inte ska flyta upp i jordgubbssylten.

De här tre tillsatserna är nog bland de vanligaste och det finns som bekant vissa betänkligheter kring dem. Man kan undra vad som egentligen behövs, för det är både vatten och olja i den tillsatsfria majonnäsen så där går det tydligen bra att tillverka utan emulgeringsmedel, men det finns faktiskt även en majonnäs med tillsatser, vilket jag har skrivit om och den har stabiliseringsmedel i sig men inte emulgeringsmedel. Ja ja, här ser ni i alla fall vad medlen är till för även om de inte behövs i så stor utsträckning som industrin och livsmedelsverket tror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar