söndag 8 augusti 2010

Tillsatser och fördelar?

Ja sådana finns det absolut. Inte vill man dö i matförgiftning eller få i sig skadligt mögel och så vidare. Ett ämne som det finns en hel del åsikter kring är E 250, natriumnitrit. Det tillsätts i många charkprodukter och det är hämmande för bakterietillväxten och ingen kan väl ha något emot att slippa bakterier. I djurförsök har det emellertid visat sig vara cancerogent och vi måste alltid väga för- och nackdelar mot varandra och som en expert sa i en tidningsartikel: "...vill vi fortsatt kunna framställa billig korv finns inget annat alternativ än att tillsätta hållbarhetsfrämjande substanser."

Men varför är vi så angelägna om dessa lågbudgetvaror? Är det verkligen ett försvar mot något som kan vara så skadligt? I en parmaskinka finns ingen natriumnitrit, å andra sidan så är det ingen billig massprodukt som det mesta andra i skink- och korvhyllan. Parmaskinka är väldigt dyrt och det är inget man köper nu och då förmodligen, men det måste väl ändå gå att göra bra mat utan den här tillsatsen och det till rimlig kostnad? Men förgiftning av botulinumgift (som E 250 skyddar mot) är dödligt och sådant måste man alltid ta med i beräkningen, det vill jag vara tydlig med. Det jag ändå vill säga är att det här är en svår balansgång och jag tycker att det finns mycket kvar att ta ställning till och att man inte bara kan fortsätta tillsätta det här av ren rutin och utan att fråga sig om det finns alternativ.

Man kan inte bara slå sig till ro med att tillsatsen är ett måste. Den behövs uppenbarligen inte i alla charkvaror. Dock ska man tänka på att den fina färgen försvinner om tillsatsen tas bort. Men det tycker jag att man kan leva med.

För övrigt så kan det vara intressant att veta att bakterien clostridium botulinum, som den heter, finns redan på både kött och fisk och i våra tarmar och i sporform är det inget problem, men det är när sporerna övergår och bli bakterier som de blir så fasansfullt giftiga och här skyddar alltså natriumet oss från detta gift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar