torsdag 4 februari 2010

Svar från Willys/Axfood

Även Axfood har svarat och dem mejlade jag genom att gå in på Willys hemsida. Eftersom jag tycker att svaret är helt okej, även om det inte är någon jätteentusiasm för att plocka bort varor med onödiga tillsatser, så publicerar jag svaret som det är och visar vem det kommer ifrån:

Hej Katharina!

Tack för dina frågor om tillsatser i livsmedel. Du har rätt i att många livsmedel innehåller en mängd olika tillsatser och huruvida de är onödiga eller inte är en het debatt i samhället just nu.

För att en tillsats ska få användas i livsmedel måste den godkännas av EU. Man godkänner endast tillsatser som inte utgör någon hälsorisk och som är av värde för konsumenten eller nödvändig för livsmedlets hantering.

Axfood följer svensk lagstiftning och Livsmedelsverkets föreskrifter över godkända tillsatser, och i vilka livsmedel de får användas. Vi arbetar aktivt för att minska ner på tillsatser som inte tillför konsumenten ett mervärde till produkten. Vi accepterar t ex inte AZO-färgämnen i våra livsmedel.

Man kan se olika på om tillsatser är onödiga eller nödvändiga och det beror också på vilket syfte de har i livsmedlet. På etiketten kan man tydligt läsa vad produkten innehåller, både ingredienser och tillsatser. Sen är det upp till dig som konsument att göra ett val bland vårt breda sortiment.

Ha en bra dag!

Med vänliga hälsningar

Lena Camarch Rydberg
Leg. dietist
Axfood Sverige AB

Tel: 08-553 990 94
Mobil: 070-104 54 91

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar