söndag 25 oktober 2009

Tillsatser och allergier

Jag mejlade ju till några dietister häromdagen, tre närmare bestämt och inte fyra som jag råkade skriva. Men i fredags mejlade jag dock en fjärde, ordförande i dietistförbundet, som svarade väldigt snabbt, med hänvisning till livsmedelsverket, precis som de andra och jag har därför (återigen) gått in och tittat på deras hemsida.

Bland annat säger man så här:

Överkänslighet mot tillsatser i livsmedel

Det är bara några få tillsatser som ger allergiska besvär.
Vanligen drabbas personer som redan har en allergi mot livsmedel.

Kan man få allergiska reaktioner av glutamat?

Nej, glutamat har inte visat sig ge allergi. Däremot har vissa personer drabbats av överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettningar, tryck över bröstet med mera när de ätit asiatisk mat (Chinese Restaurant Syndrome). Dessa symptom försvinner dock ganska snabbt, inom några timmar. En del av de rapporterade effekterna kan säkert även bero av de stora mängder av starka kryddor som används i detta kök.

Att få reaktioner av överkänslighet är mycket ovanligt men om man misstänker att man är överkänslig bör man vara noga med att läsa innehållsdeklarationen eller fråga om maten innehåller glutamat.


Att jag tog med deras information om glutamat, är för att det är väldigt ifrågasatt.

Det finns naturligtvis mycket mer att läsa på deras hemsida, men det här var vad jag hittade om tillsatser och allergi. Jag ska naturligtvis läsa mer, för det ligger ute många dokument och det finns många sidor, men deras information är glasklar: är det godkänt så är det ingen större fara att äta även ifrågasatta tillsatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar