söndag 18 oktober 2009

Svar på frågorna om Bohusröra

Hej Katharina!

Tack för att du tog dig tid att höra av dig oss.

Frågan kring tillsatser är berättigad och i dagens debatt kring E-nummer så pågår definitivt en förändring på området. Frågan är dock mer komplex än så. Vissa av tillsatserna är nödvändiga för att säkra produktens kvalitet ur hälsosynpunkt. Extra viktigt då produkten som i det här fallet, ska konsumeras kall.

Till viss del är det så, som du påpekar, att industriellt tillverkad mat, måste innehålla en del tillsatser för att hållbarheten ska vara så lång att maten kan transporteras och lagras innan den når alla landets butiker. Smak, lukt, konsistens och utseende ska också bli det förväntade och vara desamma fram till sista hållbarhetsdagen. Varje tillsats har en funktion, annars skulle den inte finnas där. Samtidigt arbetar man mycket med förpackningsteknik, främst då det gäller kylvaror.

Kortare hållbarhet på livsmedel medför ofta mindre serier, fler transporter och därmed dyrare priser. Många fullgoda livsmedel slängs även i onödan, på grund av "kort datum".

Beträffande Bohusröra är jag osäker på om det finns några alternativ, det gäller att läsa ingrediensförteckning på respektive produkt/märke. Om det är till någon tröst, så förekommer Bohusrörans tillsatser även naturligt, E330=citronsyra; E202 och E211 finns naturligt i bär, såsom rönnbär, lingon m.m.; E412=guar, en ärtväxt; E415 framställs av socker. E614, slutligen, där många är så invanda på smaken att receptförändringar tar mycket tid och arbete, för att få fram en produkt som är lika omtyckt utan E621. Vi gör kontinuerliga tester både internt och externt för att ta fram nya smaker/produkter.

Jag hoppas att du har fått en del svar på dina frågor och synpunkter, annars är du välkommen att höra av dig igen.


Kanske kommer det ett alternativ i framtiden för oss som vill ha andra produkter. Men jag förstår att hållbarheten och priset är ett dilemma. Hur som helst så tror jag att det som händer nu bara är början, för det är fler och fler som blir medvetna om det här med ingredienser i det vi äter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar