måndag 21 oktober 2013

Lammkorv

Grekisk grillkorv med cayenne och chili. Det låter gott och det är det säkert och det är 71 procents kötthalt i korven. Inte den mest "köttäta", men bättre än de flesta korvar. Vidare kan man läsa: "Förstklassigt svenskt kött från svenska gårdar. Innehåller endast lammkött och rökta på traditionellt vis med äkta alflis". Men sedan då? Ja innehållet är vad det brukar vara i korv, vilket jag inte är helt nöjd med faktiskt.

Ingredienser:

lammkött
vatten
potatismjöl
nitritsalt
konserveringsmedel E 250
kryddor (cayenne, chili, vitlök, kummin, koriander, paprika, spiskummin
m fl)
dextros
lök
kryddörter (krusmynta m fl)
arom (senap)
koksalt
stabiliseringsmedel E 450
antioxidationsmedel E 300

Nitrit tillsätts för att förhindra den mycket farliga sjukdomen botulism, men risken för mag- och tarmcancer samt bukspottkörtelcancer ökar. Frågan om vilket som är farligast. För övrigt så tillsätts många gånger så små mängder nitrit så det kan vara lika bra att inte tillsätta det då det inte är säkert att det fyller den funktion som det ska. Däremot så ökar cancerrisken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar