lördag 19 mars 2011

"Tillsatsfritt"

Jag blev nyfiken på vad man hittar om man gör en sökning på nätet av ordet "tillsatsfritt". Sagt och gjort, jag knappade in det här på google och fick 42 000 träffar; inte illa eller hur? Det är intressant att se att den första träffen har rubriken "Tillsatsfritt irriterar matdebattörer". Det här är ju mer än märkligt. Varför skulle matdebattörer vara negativa till att E-nummermedvetenheten ökar? Det är väl lysande om vi konsumenter blir mer insatta för även om det i många fall inte handlar om mer än etik, så handlar det faktiskt väldigt ofta om vår hälsa och folkhälsan är inte något att fnysa åt.

Nästa rubrik som jag ramlar på och går in och läser mer om lyder: "Måste det vara dyrare att äta tillsatsfritt?" Artikeln berättar att det kostar mer att använda riktiga råvaror än att förädla och processa och det säger jag inte emot och den avslutas med att säga att lagar man sin mat själv, så blir det billigare och det verkligen sant i de flesta fall. Man kan även läsa att fler och fler konsumenter prioriterar tillsatsfritt även om det kostar mer, men det intressanta är att vi aldrig har lagt så lite av vår disponibla inkomst på mat som vad vi gör nu. Förmodligen finns det mycket annat som hägrar före bra kost. Vem kunde för 20 - 30 år sedan föreställa sig alla teknikprylar som vi har till exempel? Alltså sådant som nu ses som lika självklart som tv och telefon gjorde förr. Det kostar och jag har verkligen inga åsikter om att man vill ha sådant, men visst är det sorgligt att vår hälsa kanske kommer i andra hand på grund av det prylsamhälle vi lever i?

Googla gärna du med och gå in och se vad du hittar. Träffarna är många och det finns massor av intressanta saker att läsa på nätet (apropå den nya prioriterade tekniken) och lär man sig bara att sålla och ta reda på vad som är vederhäftigt så kan man lära sig mycket bra. Som sagt var: det är din hälsa det handlar om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar