tisdag 29 mars 2011

Solruta

Ja vad är en solruta för något då? Jo hårt bröd. Det är väldigt gott och på förpackningen gör man reklam för "Ett unikt och spännande knäckebröd med ingredienser från naturens skafferi". Det ska bli spännande att se vad naturen har att erbjuda och det här finns i brödet:

vetemjöl (38 %)
fullkornsrågmjöl (32 %)
fullkornsvetemjöl (18 %)
sesamfrö (10 %)
vegetabiliskt fett
jäst
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider från fettsyror)
socker
salt
bakpulver (natriumbikarbonat)

Mono- och diglycerider heter också E 471, är ett emulgeringsmedel och kommer troligen från gris, men även andra djur. Visserligen behöver det inte vara en animalisk produkt men är det ofta. Dock borde det göra det med tanke på "skafferiet", men man har valt att inte deklarera varifrån det kommer och man har även valt att inte sätta ut E-numret. Vidare så står det inte vilken sorts vegetabiliskt fett som knäckebrödet innehåller och därför kan man utgå ifrån att det är palmfett och vi vill naturligtvis inte vara med och hjälpa producenterna att förstöra vår miljö och regnskog genom den skövling som behövs för oljepalmernas odling.

Nej, det här knäckebrödet får inte godkänt och det var både första och sista gången som jag köpte det, tyvärr eftersom det smakar bra, men det finns bättre val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar