måndag 28 mars 2011

GMO/genetiskt modifierade organismer

Nu kommer snart Scan att återta sina regler om GMO-fritt foder till sina grisar. Från och med september ska alla grisar vara uppfödda utan GMO i sitt foder. Självklart kan säkert många tycka, men några självklarheter finns det absolut inte i dagens laborerande med vår kost. Nu har man en särhållning när det gäller grisar som äter och inte äter detta foder och den särhållningen kommer alltså att försvinna.

Det verkar faktiskt som att Scan ser det här som en viktig del i en framtida marknadsföring då vi konsumenter faktiskt ställer krav och är medvetna och det gillar jag. Vår mat (och djurens) ska vara så naturlig som möjligt och det här är verkligen ett steg i den riktningen.

Apropå griskött så har flera svenska producenter fått lägga ner på grund av utländsk konkurrens. Det är synd att det har blivit på det viset och det är uppenbarligen så att vi inte visar vår makt i alla lägen. Men kanske kan det även finnas fler som mig som inte köper svensk gris på grund av kastreringen och de här konsumenterna kanske har valt kött från länder där man inte kastrerar sina djur?

Jag kan även tillägga att EU har världens hårdaste GMO-krav och det är också något som är positivt. EU för en hel del gott med sig och höga krav här är bara bra, men de kanske kan bli ännu högre? Förmodligen är det till stor del upp till oss när vi gör våra val i butikerna. Vi kan även skriva och ringa till politiker och myndigheter och det är en rätt som vi borde utnyttja mer. Vi har makt och den ska vi använda oss av. Återigen: det är vår hälsa det handlar om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar