måndag 14 mars 2011

Återkallat krabbkött

En av våra större livsmedelskedjor har fått återkalla en viss sorts krabba på burk - över hela landet - då man inte har innehållsdeklarerat produkten på ett korrekt sätt. Vad som var tillsatt, men inte deklarerat, var sulfit/E 223. Det här är en tillsats som kan ge en allergisk reaktion om man inte tål sulfit.

Man kan undra om det här kommer att leda till eftertanke. Inte för att jag är säker på det, men det vore verkligen tilltalande om producenten tar tillfället i akt och funderar över om man verkligen ska ha sulfit i sina produkter. Jag tycker nämligen inte det. För egen del så har jag hittat både musslor och makrill i tomatsås utan tillsatser, så varför skulle man inte kunna konservera även krabba på samma sätt? Och går inte det så kanske man inte ska sälja krabba på burk helt enkelt? Men om det råder uppenbarligen delade meningar då produkten faktiskt finns och enda sättet att få bort sulfitkrabba från butikshyllorna är att vi slutar köpa just sulfitkrabba. Svårare är det faktiskt inte.

Jag vill avsluta det här blogginlägget med att säga att det faktiskt inte är klokt att man ska behöva återkalla produkter från hela landet på grund av dess innehåll. Det handlar alltså inte om att något har råkat slinka med i burkarna av misstag, utan en medveten tillsats som inte borde ha varit där från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar