onsdag 16 mars 2011

Närproducerat

Förutom att undvika onödiga och onyttiga tillsatser så är många av oss även måna om att göra bra val för miljön. Nu vet visserligen många att det inte alltid är transporterna som är det största problemet för vår miljö, men visst spelar de roll och för åtta av tio konsumenter så är ordet ”närproducerat” positivt laddat enligt dagenshandel.se

54 procent upplever även att deras val påverkar miljön och det är klart att våra val gör det. Om bara jag och ingen annan köper mjölk från en gård nära mig så gör det naturligtvis ingen skillnad, men om mer än hälften av oss konsumenter gör det, alltså så många som tror att de kan påverka miljön, så påverkar det naturligtvis vår miljö. 74 procent av oss är också positiva till märkning av varifrån det vi köper kommer. Även om jag skulle önska att siffrorna vore mycket högre så visar det här utan tvekan på en medvetenhet. Vi vill och vi kan!

Tänk dock på att närproducerat inte automatiskt är bättre även om det för det mesta är det. Sådant som är odlat i växthus här hemma kan göra större skada för vår jord än det som är odlat utomlands och hittransporterat. Kanske bör vi istället tänka mer säsongsanpassat? Det är en bra regel tycker jag. Men givetvis ska man få unna sig tomater, apelsiner, bananer, sallad och så vidare även utanför säsong och vissa saker går ju inte ens att odla här hemma även under de bästa förhållandena. Men trots det så kanske inte bananer bör stå på inköpslistan varje vecka 52 veckor om året.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar