söndag 14 november 2010

Till jordbruksverket

Jag var så klart tvungen att mejla jordbruksverket också för att höra om det här med kastrering och det jag undrade var hur man kunde tillåta kastrering utan smärtlindring samt varför inte vaccinering används istället för ett kirurgiskt ingrepp. Så här säger verket.

Hej Katharina!

Kastreringen utan bedövning måste betraktas som en "kvarleva" som vi mycket sakta men säkert är på väg bort ifrån; Så sent som för ca 25-30 år sen ansåg man att unga varelser (t.ex. småbarn och spädgrisar) inte kunde känna någon smärta. Så småningom blev det ju uppenbart att de kan känna smärta, och en åldersgräns för obedövad kastrering infördes - först på 2 veckor och därefter minskad till en vecka.

Det vi nu försöker göra är att på sikt komma bort helt från kastrering genom operation. Vaccineringen som du nämner är ett mycket bra alternativ. Anledningarna är flera till att användningen inte är så stor ännu.

Dels är vaccinet relativt dyrt - en behandling med två doser till en gris kostar ca 25 kronor, att jämföra med dagens kostnad på bara några öre.

Dels finns en oro bland den personal som ska behandla grisarna - om man råkar sticka sig själv av misstag så har vaccinet effekt även på människa. Risken att sticka sig själv har dock minimerats till nära noll med hjälp av en säkerhetsspruta som ska användas.

Om vi ska få en förändring till stånd är det mycket viktigt att vi konsumenter talar om för detaljhandeln att vi vill ha kött från grisar som inte kastrerats utan bedövning. Just nu uppfattar inte handeln att det finns något konsumenttryck, och de har därför valt att inte göra något i frågan.

Vänliga hälsningar
/Lotta Andersson


Det vore väldigt bra om vaccinering infördes istället. Sedan är det sorgligt att vare sig konsumenter eller handeln själva gör mer för att förändra. När det gäller oss konsumenter så ska man så klart ha vetskap om det innan man kan reagera. Visst kan man själv ställa frågan, men det är mycket som man kan resonera så kring i så fall. För egen del så visste trodde jag nog inte att något så hemskt förekom i ett modernt samhälle i Sverige, men där hade jag alltså fel och nu gör jag vad jag kan för att uppmärksamma det här. Hoppas att du gör detsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar