fredag 19 november 2010

Nötmix och E 621

Jag sa att jag skulle titta lite närmare på innehållet i nötmixen som jag köpte förra veckan. Det första jag började söka på var E 621 och det var den gamla ökända ingrediensen mononatriumglutamat eller glutamat som man ofta kallar det. Dock finns det olika glutamater och nu är det alltså mononatriumglutamat som vi talar om. Det råder ju hur som helst ingen tvekan om varför inte den ingrediensen har skrivits ut, utan att man istället använder E-numret. Ibland gör fabrikanterna tvärtom, skriver ut det riktiga namnet för att inte skylta med att det är ett E-nummer då det hos många har dålig klang (trots att inte allt med E framför är dåligt ska tilläggas).

Glutamat hittar man tyvärr i flera livsmedel och till och med i kycklingfilé vilket är väldigt sorgligt så klart. Vissa reagerar med halsbränna, illamående, svettningar och annat. Föreningen Sveriges Konsumenter i Samverkan skriver till och med på sin sajt att epileptiker kan drabbas svårt av tillsatsen. Kanske ringer det en klocka om jag även berättar att det här ibland går som "Chinese syndrome" då det ofta används i kinamat, men även i många färdigrätter.

Trots att detta är en av EU godkänd tillsats, så undrar jag återigen varför den används. Om det nu är så att den kan ge så många problem så är det väl bättre att helt plocka bort den, eller är det så illa att vår mat och annat vi äter är så sönderprocessat så man är tvungen att tillsätta till och med farliga ingredienser? Frågan har jag ställt mig förr, men jag gör det alltså igen. Trots att jag inte är expert på området och trots att jag inte brukar ha åsikter om och uppmana direkt så gör jag det när det gäller E 621: köp inte något med det här innehållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar