lördag 20 november 2010

Nötter och E 627

Även E 627 fanns i nötblandningen och det är också en smakförstärkare. Man kan undra vart fabrikanten fått tag på dessa nötter som tydligen inte smakar någonting med vanliga kryddor. Men hur som helst så innehåller de alltså något som också heter dinatriumguanylat. Svårt ord och i det här fallet så är det nog lättare att komma ihåg att undvika E 627 istället för dinatriumguanylat om man nu inte vill äta tillsatsen alltså.

Det framställs från E 626/ganylsyra och även om det är en godkänd tillsats här så är E 626 förbjudet i Australien och Nya Zeeland. Det behöver ju i och för sig inte betyda någonting, men det finns alltså nationer där det inte är tillåtet och någon grund lär de ju ha för det ställningstagandet.

Angående E 627 så säger Äkta vara så här: "Kan utgöra problem för personer som lider av njursten och gikt. Kan också vara ohälsosamt för småbarn". Vissa hävdar till och med att det är farligt för barn och personer med dessa sjukdomar att äta E 627. Jag gissar att det som vanligt även handlar om i vilka mängder man får i sig tillsatsen, men vill även här påpeka att det bästa vore att inte använda den ifall vissa kan få hälsoproblem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar