måndag 5 april 2010

Räkor i lag

Jag talade ju gott om laxen som jag hade köpt till påsk, men häromdagen gjorde jag crêpes med bland annat räkor. Trots att det är en kylvara så innehåller den två konserveringsmedel. Nu ska det ju sägas på en gång att skaldjur inte är något som har någon längre hållbarhet, men borde det ändå inte gå att i en tätförsluten förpackning kunna plocka bort om inte båda, så åtminstone det ena av konserveringsmedlen?

Nu är det ju fritt valt att köpa de här räkorna, men ibland är det väldigt bekvämt att slippa skala eller tina räkor och alltså bara kunna öppna en burk.

Innehållsförteckningen är visserligen kort, men inte i min smak ändå:

skaldjur (52 %)
lag (48 %) av vatten, salt, surhetsreglerande medel E 330
konserveringsmedel E 220, E 211

E 330 är antioxidationsmedlet citronsyra. På sajten aktavara.org kan man läsa följande: "Framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar".

E 220 ska man vara försiktig med tycker jag, för till och med livsmedelsverket bedömer det här konserveringsmedlet som medelfarligt och menar att det kan ge upphov till allvarliga överkänslighetsreaktioner hos vissa astmatiker. Det är sorgligt att man trots vetskapen godkänner det här konserveringsmedlet och det i hela EU!

Så har vi då E 211 kvar och det konserveringsmedlet är inte mycket bättre. Nu gör visserligen inte livsmedelsverket någon större sak av tillsatsen, men läser man på nätet så ser man att det inte är så harmlöst. Dock säger verket att det kan ge besvär hos personer som är överkänsliga mot acetylsalicylsyra.

Man kan nog konstatera (det är i alla fall vad man tror) att vi förmodligen för det mesta klarar av att få i oss de här tillsatserna, men problemet är ju att de är godkända för så många produkter och det är som konsument inte lätt att hålla ordning på hur ofta och hur mycket man får i sig och därför vore det verkligen önskvärt att reglerna vore hårdare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar