tisdag 15 december 2009

Svar från livsmedelsverket

Det gick snabbt att få svar från livsmedelsverket den här gången och så här skriver de:

Hej Katharina,

Jag saxar här ett avsnitt ur "E-nummerboken" som kan köpas från Livsmedelsverket:

Modifierade stärkelser är tillsatser med E-nummer, t ex. E 1450, Natriumoktenylsuccinatstärkelse. Stärkelse är den form som de flesta växter använder för att lagra energi. Den består av en mängd glukosenheter (druvsocker) som binds samman i långa kedjor (amylos) eller förgrenat (amylospektin). Stärkelse som används i livsmedel utvinns framför allt ur potatis, vete, majs och ris där det förekommer särskilt rikligt. Potatisstärkelse används i hushållet och det kallas då potatismjöl. Stärkelserna är livsmedel, men modifieras de kemiskt betraktas de som tillsatser. Allt efter vilken process som används får man fram olika egenskaper. Som tillsatser finns det elva godkända stärkelsesorter, vilka också är de mest undersökta, men i princip går det att framställa oändligt många.

Stärkelse är ett av de viktigaste näringsämnena för djur och människor. Men man använder också stärkelse för att påverka kvaliteten på vår mat, till exempel reds saftsoppan med potatismjöl och såsen med vetemjöl eller Maizena (marsstärkelse). Mjöl tillsätts också till köttfärs så att köttbullarna håller ihop bättre.

De flesta modifierade stärkelser bryts ner i mag- och tarmkanalen i likhet med vanlig stärkelse, det vill säga de ingår i den normala matsmältningen.

Modifierade stärkelser får användas utan mängdbegränsning i alla de livsmedel som generellt får innehålla tillsatser.

Med vänlig hälsning
Gunilla Gålne
Upplysningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar