lördag 19 december 2009

Fler tillsatser i pepparkakorna

Det fanns några tillsatser till i de glutenfria pepparkakorna som jag var nyfiken på och det var till att börja med ett förtjockningsmedel som heter natriumalginat, vilket står som E 401. Läser man på Äkta vara, så står det att det är framställt av salt från alginsyra. Men jag vill gärna ha mer information och letar i vanlig ordning på livsmedelsverkets hemsida, som även i det här fallet är svår att få information från. Jag har i alla fall inte hittat något negativt när det gäller hälsan och E 401.

E 440 är pektin och det kommer från frukt och verkar helt harmlöst. Man använder det ju även för hemmabruk när man för sylt och marmelad. Söker man på nätet så sägs pektin till och med stimulera bukspottkörteln och gallblåsan. Det här har jag dock ingen aning om ifall det stämmer, men det låter ju intressant.

E 500 är natriumkarbonat och E 575 är något som heter glukonsyrans deltalakton. De här två E-numren är bakpulver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar