fredag 18 december 2009

Förtjockningsmedel i pepparkakor

Det var ju en hel del tillsatser i de glutenfria pepparkakorna och fyra av dem var förtjockningsmedel (man häpnar). Det första heter E 412 och den minnesgode minns kanske att det var ett ämne som kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Tyvärr är det de som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter som kan drabbas av det här. Alltså ännu märligare att det finns i pepparkakor för allergiker även om det nu är gluten som är problemet för dem som behöver äta dessa pepparkakor. E 412 är guarkärnmjöl och det har jag alltså skrivit om tidigare.

E 646, eller hydroxipropylmetylcellulosa, är framställt av cellulosa, alltså något som finns i växternas cellväggar. Jag har inte hittat någon negativ hälsoeffekt men däremot intressant information på livsmedelsverkets hemsida och som handlar om tillsatser:

Säkerhetsmarginal

För att pröva om tillsatserna eventuellt är skadliga görs studier på försöksdjur, till exempel råttor. Med utgångspunkt från den högsta dos av ett ämne som försöksdjuren kunnat tillföras dagligen under sin livstid, utan att skadliga effekter kan påvisas, fastställs den så kallade nolleffektdosen. Nolleffektdosen uttrycks i mg/kg kroppsvikt och dag. För att få en betryggande säkerhetsmarginal tar man sedan som regel en hundradel av detta värde och får då ADI-värdet för människa.

Vissa tillsatser har ADI ”not specified”, vilket innebär att intaget av tillsatsen vid normal användning i livsmedel inte medför några hälsorisker. Det rör sig ofta om tillsatser som är ”självbegränsande”. Det är sådana livsmedel som inte går att äta om tillsatsen tillförs i för stor mängd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar