söndag 23 augusti 2009

Ytterligare svar om majonnäs

Jag hade ju en del funderingar kring vissa ingredienser i majonnäs och mejlade producenten igen. Det jag ville få svar om var just de tillsatser som kan skapa problem för framför allt allergiker. Så här lyder svaret:

Hej Katharina!

Vi följer med i debatten och granskar ständigt de tillsatser vi använder.

I detta fallet är guarkärnmjöl, xantangummi och kaliumsorbat inte kända som ha hög allergipotential. Vi måste säkerställa att produkten är säker och uppfyller övriga förväntningar hela lagringstiden.

Det är ju inte bara tillsatser som ger överkänslighetsreaktioner även andra råvaror, till exempel, ägg är en kraftfull allergen. Vi tillverkar fortfarande majonnäs med äggula, och det är ju väldigt viktigt att det framgår i ingredienstexten.

Vi ser över möjligheten att minimera antalet E-nummer i vår majonnäs. Produkten måste bl a klara lagring och transporter.


Egentligen är det ju enkelt att göra egen majonnäs, men det känns redan som att man har fullt upp med allt man måste laga själv på grund av sämre smak, bristfällig näring, pris med mera, så det vore skönt om det fanns fler fullgoda alternativ på hyllorna när man handlar. Tänk om färsk majonnäs gjord som den man gör hemma fanns att köpa i lösvikt! Skulle butiken tala om vad skillnaden är och priset inte är allt för högt, så tror jag att många skulle välja det alternativet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar