tisdag 4 augusti 2009

E 442

Det fanns ytterligare ett E-nummer och översatt blir det ammoniumfosfatider, vilket det också stod på omslaget till glassen. Det är ett stabiliserings- och emulgeringsmedel. Jag hittar inget negativt om det när det gäller hälsan, men jag hittade något annat intressant när jag letade på nätet om information.

En av våra större dagstidningar har gjort ett test där panelen fått rösta fram sina favoritglassar. I glassarna fanns följande:

Polyglycerolpolyricinoleat ...
... eller E 476, är en av tillsatserna i årets glassnyheter. Här är de övriga:
Glass #1: Färgämne: betakaroten (E 160a). Emulgeringsmedel: lecitin (E 322) , mono- och diglycerider av fettsyror (E 471). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412), karragenan (E 407).

Glass #2: Emulgeringsmedel: polyglycerolpolyricinoleat (E 476), lecitin (E 322), mono- och diglycerider av fettsyror (E 471). Stabiliseringsmedel: guarkärnmjöl (E 412), fruktkärnmjöl (E 410).

Glass #3: Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror (E 471), lecitin från solros (E 322), ammoniumfosfatider (E 442). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412), karragenan (E 407). Färgämne: betakaroten (E 160a).

Glass #4: Fibrer: polydextros (E 1200). Stabiliseringsmedel: pektin (E 440), xantangummi (E 415).

Glass #5: Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror (E 471), 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror (E 477) , sojalecitin (E 322). Färgämnen: sockerkulör (E 150 a), betakaroten (E 160a). Stabiliseringsmedel: guarkärnmjöl (E 412), fruktkärnmjöl (E 410), bearbetad euchemaalg (E 407a).

Glass #6: Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror (E 471), polyglycerolpolyricinoleat (E 476), sojalecitin (E 322l). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412), karragenan (E 407). Färgämne: betakaroten (E 160a).

Glass #7: Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av fettsyror (E 471), ammoniumfosfatider (E 442), polyglycerolpolyricinoleat (E 476). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), karragenan (E 407).

Glass #8: Emulgeringsmedel: sojalecitin (E 322), sorbitantristearat (E 492), polyglycerolpolyricinoleat (E 476). Färgämnen: sockerkulör (E 150a), sockerkulör ammoniaksulfitprocessen (E 150d). Emulgeringsmedel: sojalecitin (E 322), mono- och diglycerider av fettsyror (E 471). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412).

Glass #9: Ytbehandlingsmedel: shellack (i kakaokrosset) (E 904). Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E 471), sojalecitin (E 322). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412).

Glass #10: Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412), karragenan (E 407). Emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E 471). Surhetsreglerande medel: citronsyra (E 330).

Glass #11: Emulgeringsmedel: sojalecitin (E 322), emulgeringsmedel: mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E 471). Stabiliseringsmedel: fruktkärnmjöl (E 410), guarkärnmjöl (E 412).

Blir ni glassugna i värmen? Tja, man lär nog fortsätta äta en och annan glass, men lika frestande är det inte längre, i alla fall tycker inte jag det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar