torsdag 6 februari 2014

Livsmedelsverkets svar om fläskytterfilé

Den 25 januari så gjorde jag ett inlägg om fläskytterfilé. Jag mejlade eftersom jag ville veta deras åsikt om att fläskkotlett säljs som filé.

Här är mitt mejl till dem:

Hej,

Som konsument så stöter jag oftare och oftare på namnet fläskytterfilé. Jag har frågat ett par handlare varför de kallar benfri kotlett för filé och får bara bortförklaringar till svar. Jag har även gått in på er sajt för att läsa om det här, men jag får endast en träff på fläskytterfilé och det är ett dokument om luncher i Jönköpings län och inget om namnet som sådant. Hur ställer ni er till denna falska marknadsföring? Köttet har dessutom tillsatser, sannolikt eftersom det inte är filé egentligen och alltså är segt. Som kund blir jag väldigt irriterad på att man får göra så här. Vet ni om någon har gjort en anmälan i just den här frågan?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Och här är deras svar:

Hej,

Beteckningen fläskytterfilé anses allmänt vedertaget inom branschen, men eftersom konsumenten i allmänhet inte vet att fläskytterfilé = benfri kotlett, anser Livsmedelsverket att den ytterligare beskrivningen benfri kotlett behövs i anslutningen till fläskytterfilé för att konsumenten ej ska tro att fläskytterfilé = fläskfilé.

Om du vill anmäla att du blivit vilseledd av märknignen på en vara kan du vända dig till miljökontoret- eller motsvarande - i den kommun där du köpt varan. Telefon och adresser till landets kommuner http://kli.eniro.se/query?what=kli&mnty_id=3&tpl=kli_front.



Vänliga hälsningar,

Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar