onsdag 28 augusti 2013

Hemlagat eller fabriksmat på restaurang?

Ja efter att ha läst Mats-Eric Nilssons blogg på Äkta Varas sajt idag (http://aktavara.org/News.aspx?r_id=119975) så är det inte ett svårt val vad jag ska blogga om själv. Han tar upp problemet med att veta vad som är hemlagat och halv- eller helfabrikat när man går på restaurang och äter. Jag har själv gjort några inlägg om restaurangmat, men det har varit mer inriktat på kvalité och tillsatser och inte om maten är lagad på plats eller inte.

Vissa saker känner man ju direkt om de är hemlagade eller inte, medan andra inte är lika enkelt. Alltså kan man mycket väl bli lurad då halv- och helfabrikat inte alltid har en konstgjord smak. Sedan så har vi ju bröd som är halvfärdigt och sedan gräddas på plats och ger en nybakad känsla. Inte hela världen kanske, men visst känns det bättre med bröd som är bakat från grunden och det gör också att risken för tillsatser minskar.

Som restaurangägare så borde man dessutom ha en stolthet i det man gör; det är ändå en del arbete och ekonomiska investeringar att starta ett företag, vilket en restaurang är och att då göra det halvdant, hur kul kan det vara? Är man duktig och har stolthet i sitt arbete så borde det gå att få ekonomi i det i alla fall. Men det är klart, är det bara pengar som man är ute efter så kan ju frestelsen att fuska bli för stor. Tillfredsställelsen i att ha lagat bra mat från grunden genom råvaror och utan konstiga tillsatser, den kommer man däremot inte att få och den borde vara värd en hel del den med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar