måndag 24 juni 2013

Modifierad stärkelse, en tillsats som egentligen inte behövs

Nej, så är det faktiskt. Att man använder tillsatsen, som för övrigt kan ha olika E-nummer, beror för det mesta på att man har snålat in på något annat i livsmedlet som till exempel ägg eller fett och då måste man sätta till något annat för att få rätt konsistens. Det är alltså ett sätt att slippa använda dyrare ingredienser. Processen som sker vid tillverkning är något som handlar om kemi på hög nivå och ska den modifierade stärkelsen användas i till exempel ljusa livsmedel som yoghurt så blir den dessutom blekt med till exempel svavelsyra. Självklart "rengörs" tillsatsen innan den används i det som vi ska äta, men att säga att den är aptitlig trots detta är väl att ta i.

Eftersom tillsatsen (vilket jag har skrivit om tidigare) inte behöver deklareras med E-nummer eller med vedertaget namn så utgör den ett undantag från andra E-nummer. Tilläggas bör också att modifierad stärkelse får tillsättas i vilken mängd som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar