tisdag 4 januari 2011

Myter om mat

Det finns många myter om mat. Visste du att mer än hälften av oss fortfarande tror att lingonsyltindustrin drygar ut sylten med äpple fast det var bra många år sedan den ”skandalen” var uppe? Eller att en tredjedel tror att det finns plastkulor i smörgåsmargarin (lättmargarin) fast det aldrig har funnits några? Vissa saker är mer osannolika än andra och kan säkert gallras bort enklare, men är det något som låter märkligt, läs på förpackningen eller mejla eller ring tillverkaren av varan! Det är alltid tryggare att veta vad man äter än att tro att det är värre än vad det är.

Myter eller föreställningar finns också om naturliga råvaror. Det kan gälla att det är orent och här finns eller har funnits bland annat gällande gris, svamp och skaldjur. Sedan finns det av kulturella och traditionella skäl sådant som vi inte äter som hund och katt. Vissa kulturer gör det men inte vi. Däremot äter vi hästkött, något som i en annan världsdel kan vara otänkbart som föda. Råttor är också något som anses orent och som därför inte är ett alternativ till mat hos oss. Vi äter heller inte fågelspindlar, vilket en del andra människor gör. Tittar man tillbaka så finns det alltid en förklaring till allt det här och även i de fall som vi avstår från något, så tror jag att det är bra att reflektera över varför vi gör det och om det kan vara värt att ompröva vårt ställningstagande. Naturligtvis förespråkar jag inte att vi ska äta våra sällskapsdjur, det vill jag vara mer än tydlig med men när man börjar fundera över vad vi äter och inte äter så sitter det så djupt rotat så det kan vara nästintill omöjligt att ändra på. Gräshoppor är till exempel för mig helt uteslutet, även om jag inte alls tror att det är onyttigt. Men det är intressant att det finns anledningar till varför vi äter vissa saker men absolut inte andra och det är sällan skapat av oss personligen, utan kommer från andra och har för det mesta långa traditioner.

Myter som jag började skriva om finns alltså många av. Det som vissa har tagit för en sanning, alltså att det har funnits råttkött i pizza började för decennier sedan i England och handlade då om katt och det spred sig till omvärlden med konsekvenser som blev så stora så att många restauranger tvingades stänga. Det här har egentligen inte med tillsatsdebatten att göra, men för mig hänger saker ihop och jag tror att vi hela tiden ska vara alerta när det gäller vad vi äter samtidigt som vi ska vara det när det gäller vad vi tror att vi äter. Börja det nya året med att lova dig själv att ta reda på så mycket som möjligt, för då slipper du leva i villfarelse plus att du gör bättre val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar