onsdag 12 januari 2011

Europalövet

Känner du igen Europalövet? Symbolen för ekologiska färdigförpackade matprodukter tillverkade i Europeiska unionen? Den har mellangrön botten, lite åt granny smith-hållet och vita stjärnor som bildar ett löv. Den är obligatorisk på dessa produkter, men vissa använder den frivilligt på icke färdigförpackade produkter.

Det är bara ett halvår sedan det blev lagkrav på att använda den här symbolen, men bättre sent än aldrig och det är alltid bra när ekologiskt och andra bättre produkter utmärker sig i hyllorna. Än så länge är det dock inte så många produkter som är märkta med EU-lövet, men det blir säkert fler med tiden.

De produkter som är färdigförpackade och har den här märkningen garanteras att förpackningen varit obruten hela vägen från tillverkning och fram till kunden.

Som kund är det inte alltid lätt att hålla reda på alla symboler och veta skillnaden på olika märkningar. Det är löv, svanar, träd, fåglar, blommor med mera. Sedan har vissa kedjor sina egna märkningar. Själv lägger jag inte alltid så mycket vikt vid märkningarna, förutom just det som har med ekologisk odling samt rättvisemärkning att göra. Men det finns anledning att lära sig mer, helt klart. Glöm däremot inte bort att ha i minnet att alla symboler som ser bra ut inte alltid är det när det gäller hur hälsosam en produkt är. Det kan finnas både den ena och andra tillsatsen i innehållet, så kom ihåg att läsa innan du handlar såvida du inte är säker på att symbolen garanterar just det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar