måndag 3 januari 2011

Information om livsmedel

Då och då dyker funderingar upp om varför det alltid informeras om kaloriinnehåll, fettinnehåll och allt möjligt annat på förpackningar och sajter. Vart finns all information om tillsatserna? Alltså mer än namnet på dem (och knappt det ibland). Vi kan till exempel få veta att en gröda är ekologiskt odlad, vi blir informerade om att det är naturliga vitaminer, att köttet i skinkan är svensk, att nötterna har skördats under humana former och så vidare och så vidare.

Men jag vill få veta om en tillsats riskerar att påverka min hälsa negativt. För mig är det viktigare än om färskosten innehåller 22 procent fett eller 25 procent fett och speciellt ifall stabiliseringsmedel har tillsats för att sänka fetthalten. Vad innehåller då detta stabiliseringsmedel och är det verkligen nyttigare att äta det än det där extra fettet? Vem gör avvägningen och hur kommer man fram till att det är bättre?

Varför reagerar ingen myndighet och varför är även deras information så flat? Varför ger de inte information om hur tillsatser framställs och varför rekommenderar de inte producenterna att visa vad produkterna verkligen innehåller? Finns det verkligen inte tillräckligt med bevis för att vi ska dra öronen åt oss och i de fall vi är tveksamma, är det inte bättre att äta naturligt trots allt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar