onsdag 13 januari 2016

Några tips som kan vara bra att ha

Detta är visserligen en blogg om tillsatser, men då och då så skriver jag om vad bra det är att laga sin egen mat och därför så tänkte jag att jag skulle ju kunna göra ett avsteg och ge några tips också. Är ni vana matlagare så är det kanske inget nytt, men de flesta människor lägger inte ner så mycket tid i köket och saker som är praktiska eller förenklar kan därför vara bra tänkte jag.

Ska du mosa bönor och kikärter för att göra till exempel vegetariska biffar, häll lite vatten i bunken innan du mosar så går det avsevärt mycket lättare.

Om du ska baka bröd så står det ofta i recepten att man ska röra ut jästen i lite vatten; smula ner jästen i allt vatten och låt det stå några minuter så löser den upp sig bättre och du slipper eventuella jästklumpar.

Har du fått äggvita över efter att ha bakat eller gjort sås? Det går bra att frysa dem, men det går också utmärkt att blanda dem med ägg och göra omelett.

Har du friterat mat så blir det väldigt mycket olja över. Den brukar hålla i månader i kylskåpet och går utmärkt att steka i senare.

Har du råkat bränna fast något i en kastrull och har svårt att få bort det så häll lite vatten i botten och koka upp med en skvätt diskmaskinspulver. Sedan är det väldigt enkelt att diska bort det brända.

När man gör pannbiffar, både av färs och grönsaker så blir det väldigt kladdigt och färsen fastnar lätt på händerna. Lite matolja i händerna gör att smeten släpper enkelt när du formar biffarna.

Om du ska laga potatisgratäng eller Janssons frestelse och har ont om tid så går det bra att förbereda genom att grädda dem till hälften dagen innan.

Om du köper storpack av köttfärs och sedan fryser in i portioner, tänk på att det är bra att platta till färsen istället för att frysa in den i en rund klump eftersom det sedan blir enklare att tina den.

Har du fått vin över? Frys in det som iskuber så är det enkelt att ta fram lagom mängd till såser och grytor senare.

Torra brödbitar går utmärkt att göra ströbröd av och jag lovar att det blir mycket godare och får bättre konsistens än de där konstiga kulorna som säljs och kallas för samma sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar