söndag 31 augusti 2014

Ny sorts chips, sourcream & cheese

Ja det är nya chips, inte bara nya för mig. Det var maken som köpte dem när jag köpte en annan sort som han inte var så sugen på. Men jag kunde ju inte låta bli att smaka på dem så klart och jag gillade dem jag med. Innehållet är ganska okej, men inte så bra som man skulle önska för en ny produkt.

Ingredienser:

potatis
solrosolja
kryddblandning (vasslepulver (från mjölk), salt, kärnmjölkspulver, ostpulver, druvsocker, aromer, lökpulver, jästextrakt, syror (mjölksyra, citronsyra), paprikaextrakt)
vegetabilisk olja

Mjölksyra framställs genom jäsning av socker och vatten eller genom en kemisk process. Vilket det är här vet jag inte, men man kan väl gissa på det senare. Citronsyra är E 330, vilket man har valt att inte skriva. När det gäller "vegetabilisk olja" så ser det lite konstigt ut att bara skriva så, solrosolja är ju också vegetabilisk olja. Nja, jag väljer nog hellre andra chips än de här även om de var goda.

torsdag 28 augusti 2014

Hemmagjort sambal oelek

Varför köpa E-nummer-sambal oelek när man kan göra egen? Den håller naturligtvis inte lika länge, men det kan det vara värt och kryddpasta brukar gå bra att frysa. Det här hittade jag på nätet.

Sambal oelek

2 röda chilifrukter
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt

Hacka chilin, blanda den tillsammans med övriga ingredienser. Mixa med stavmixer till en slät massa. Häll upp din sambal i en steriliserad glasburk, den borde klara sig 2-3 veckor i kylen.

Jag har inte provat detta recept, men det ska jag göra. Vill man ha lite sötma så är det ju bara att tillsätta lite socker, vilket jag personligen gillar. Däremot så ska jag inte sluta att kolla olika sambal oeleksorter bara för att jag hittade det här receptet. Men det är alltid trevligt med hemlagat hur som helst. Så även om jag hittar bra köpealternativ så tänker jag göra egen.

onsdag 27 augusti 2014

Sambal oelek, annan sort

Idag köpte jag sambal oelek, men en annan sort än den som jag bloggade om häromdagen. Det var en sort som jag har köpt tidigare och stressad som jag var så tänkte jag inte på att kolla innehållet. Det fanns ingen tid till det just då. Jag hoppas dock att den är tillsatsfri. Märket är välkänt och den sort som man brukar förknippa chilipastan med.

Ingredienser:

mald chilipeppar
salt
vatten
syra (E 260)
kons. Medel (E 211)

Ja, det står faktiskt kons. Medel, men vi struntar i det och tittar på E-numren istället. E 260 är inget annat än ättiksyra, men tyvärr sannolikt syntetiskt framställd. E 211 är en väldigt trist tillsats som kan vara både astmaframkallande och cancerogent. Alltså en tillsats som man bör ha i minnet om man vill undvika och det vill man så klart. Nu handlar ju allt om vilka mängder som man får i sig, men hur vet man att man håller sig inom gränsen och hur vet man att inte samverkanseffekten kan påverka kroppen negativt?

Nej, den här producenten får verkligen ingen reklam för sin sambal oelek. Undrar om man inte kan göra det här livsmedlet själv förresten? Det måste jag ta reda på.



tisdag 26 augusti 2014

Ketjap manis

Någonting annat som också är väldigt gott, förutom sambal eolek som jag skrev om igår, är ketjap manis. Inte heller det hade jag bloggat om, men förr så använde jag båda dessa smaksättarna regelbundet, men nu har det blivit andra produkter som jag har haft mer i maten, även om jag fortfarande gillar dem. Men innehållet är ändå intressant och nu vill jag ta reda på om det finns bra alternativ om man vill ha E-nummerfritt.

Jag kikade in på hemsidan för samma tillverkare som gör sambal oeleken och så här ser ingredienserna ut i deras ketjap manis:

socker
vatten
sojasås (vatten, SOJABÖNOR, VETE)
salt (3,2%)
färgämne (E150c)
ammoniumklorid
syra (citronsyra)
vitlök

De där versalerna mitt i uppräkningen är förresten deras egen. Hur som helst, innehållet, vad tycker vi om det? E 150c kommer från socker och ammoniak eller ammoniumsalter. Ammoniumklorid är en typ av salt som är lättlöslig i vatten. Citronsyra, E 330 framställs biotekniskt genom att exempelvis melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. Det ska vara ofarligt, men vissa hävdar att de reagerar av det. Huruvida det stämmer låter jag vara osagt, men jag kan finna det märkligt att man inte skriver ut E-numret även på den här ingrediensen.

måndag 25 augusti 2014

Sambal oelek

Genom åren så har jag använt chilipastan sambal oelek i matlagningen då och då. Det är en populär produkt, men jag kan inte påminna mig att jag har funderat så mycket över innehållet. En väldigt populär sort visade sig ha ett väldigt tråkigt innehåll tyvärr. Så här ser det ut:

cayennepeppar (69%)
vatten, salt (11%)
modifierad stärkelse (majs)
syra (citronsyra)
konserveringsmedel (E202)

Just modifierad stärkelse skrivs sällan som E-nummer av någon anledning och det finns flera nummer som kan var just detta. När det gäller E 202 så ska man vara försiktig om man är känslig, för vissa kan reagera på den tillsatsen. Jag ska kika på andra sorter också, för jag kan inte tänka mig att alla skulle ha sådant trist innehåll.

torsdag 21 augusti 2014

Prosciutto di Parma

Av nyfikenhet så gick jag tillbaka i bloggen för att se vad jag bloggade om för två år sedan, men den 21 augusti 2012 hade jag inte gjort något inlägg. Det hade jag däremot gjort året innan och för exakt tre år sedan så bloggade jag om Parmaskinka. Jag hade mejlat en skinkproducent och framfört att deras skinka var, men att jag som konsument var mån även om djuren och jag ville därför veta om skinkan kom från grisar som hade kastrerats utan bedövning. Jag kan bara konstatera att inget svar har kommit och det lär det väl heller inte göra.

Under den här perioden handlade jag knappt något fläskkött faktiskt, just på grund av den hemska kastreringen. Ett knappt halvår senare så gick i alla fall svenska grisbönder över till att kastrera med bedövning. Huruvida detta efterlevs vet jag inte, men det ska gå rätt till enligt Jordbruksverket. Kan dock vara värt att kolla upp, så det ska jag göra.

Kastrering har ju inte med E-nummer att göra, jag vet det, men vissa saker kan jag bara inte bortse ifrån och det är dålig djurhållning. Sedan så är det svårt som konsument att veta att ens val alltid är bra, men ifrågasätter man inte så kommer människor med förminskade känslor att styra så länge som de tjänar pengar på det. Så, fråga och ifrågasätt.

onsdag 20 augusti 2014

Chipsinnehållsfråga

Jag fick faktiskt iväg ett mejl igår om chipsen. Inte för att jag inte borde ha fått det, men ni vet hur det är, ibland tänker man att man ska göra något och sedan så blir det ändå inte av. Så här skrev jag i alla fall:

Hej, jag har en fråga angående era chips som heter English cheddar. De smakade bra, men jag undrar lite över innehållet. Det står att det är aromer i, vad innebär det? Sedan undrar jag vilken olja som används utöver solrosolja.

Hälsningar Katharina Wallenborg

Tyvärr är min erfarenhet att det ofta är palmolja i mat och snacks när det bara står vegetabilisk olja. Lite fult kan man tycka eftersom meningen då sannolikt är att dölja detta. Men när solrosoljan står utskriven så blir det minst sagt lite märkligt att inte tala om vad den andra oljan är. Då hade man kunna skrivit vegetabilisk olja båda gångerna i så fall. Men vi får se vad de säger; det kanske är så att den är framtagen på ett för miljön hänsynsfullt sätt om den nu finns bland ingredienserna.

tisdag 19 augusti 2014

English cheddar

Det är namnet på en sorts chips som jag nyligen köpte. Helt okej chips, även om det inte blev någon favorit. Innehållet ser ganska bra ut, men det är svårt att veta vad vissa saker är. Men så är det då och då. Det får bli ett mejl med en fråga om innehållet.

Ingredienser:
potatis
solrosolja
kryddblandning (vasslepulver från mjölk)
salt
ostpulver (med engelsk cheddar)
lökpulver
jästextrakt
socker
aromer
syra (citronsyra)
kryddextrakt (gurkmeja)
vegetabilisk olja

Jag ska fråga vad aromer är och även vad för typ av olja som "vegetabilisk olja" avser. Citronsyra, även kallat E 330 utvinns ofta ur svampen Aspergillus niger. Hur det är i det här fallet vet jag inte. Om det är en okej tillsats ut hälsosynpunkt vet jag inte heller eftersom vissa hävdar att de blir negativt påverkade, medan Livsmedelsverket säger att det inte finns någon negativ hälsoseffekt.

Jag återkommer med svar om aromer och olja.

måndag 18 augusti 2014

Frysta kycklinginnerfiléer

Nu har jag gjort det igen, köpt kyckling med insprutat vatten i filéerna. Fy vad irriterad jag blir när jag tänker på det och ändå äter jag dem, men det är så praktiskt med de där frysta bitarna som bara är att plocka fram när man behöver. Inga ben, ingenting annat förutom minimalt med rens och de ligger där i frysen och blir inte dåliga. Dock så känns det väl inte superbra att äta kyckling, det måste jag erkänna och då tänker jag givetvis på den ofta vidriga djurhållningen. Men det är inte lätt att veta vad man ska äta för att värna djurens bästa. Jag försöker ta reda på det också och jag önskar ofta att även handlarna ställde krav, men de säljer precis vad som helst om det genererar pengar. Sorgligt!

I den här sorten var det bara 87 procent kött förresten. Då här ser innehållet ut:

kycklinginnerfilé 87 %
saltlake (vatten, salt)

Inga E-nummer i alla fall, alltid något, men det är inte kul när köttet blir mer kokt än stekt om man inte drar på högsta värmen på spisen. Jag tänker hur som helst mejla och fråga om de verkligen måste ha vatten i köttet. Får jag svaret att det blir torrt annars så blir faktiskt min slutsats att köttet inte är så mört som det borde och då är ju problemet ett annat. Kvalitén är undermålig.

lördag 16 augusti 2014

Kvarg från Garant

Jag köpte nyligen kvarg och använde det i valnötsbröd. Det var första gången som jag använde kvarg så vitt jag kan minnas, så har jag gjort det tidigare så var det fasligt länge sedan. Jag vet inte om jag inbillar mig, men jag tyckte att brödet höll sig färskare än med bara vatten eller mjölk.

Innehållet då? Ja det är inga konstigheter och fetthalten är 9,5 procent. Så här ser ingredienserna ut:

pastöriserad skummjölk
pastöriserad grädde
syrningskultur
ystenzym

Kvargen används i kalla såser eller bakning, till exempel bröd eller pajskal men den går inte att koka. Kvarg är en sorts färskost och du kan även se den stavas kvark. Eftersom jag har sett så många mejeriprodukter med olika tillsatser så var jag inte helt säker först att den här skulle vara E-nummerfri även om jag anade att den var det. Det är lite sorgligt att man ska behöva läsa innehållsförteckningar på mejeriprodukter som från början är rena. Men när vi lever i ett fettskräcksamhälle, ivrigt påhejat av förståsigpåare som får vi nog fortsätta leva med detta. Men lägger man bara lite tid på att ta reda på innehållet i livsmedlen så slipper man konstiga tillsatser.

onsdag 13 augusti 2014

Godkända E-nummer

Vilka tillsatser godkänns och blir så kallade E-nummer (godkända av EU)? Ja alldeles för många enligt mig och enligt många andra också för den delen. Många E-nummer är starkt ifrågasatta både av oss vanliga människor och dem med utbildning och specialkunskap. Inte konstigt när man läser mer om dem, både hur de framställs och av vad i vissa fall. Sedan så finns det ju dem som inte är mycket att orda om, som till exempel E 150 vilket inte är något annat än upphettat socker.

Men, det finns de som är mindre trevliga och trots det så godkänns de. Så här skriver Livsmedelsverket på sin sajt:

"I livsmedel får bara tillsatser som är godkända användas. För att en tillsats ska godkännas måste den till exempel vara av värde för konsumenten eller nödvändig för livsmedlets hantering. Att en tillsats finns med i E-nummernyckeln innebär inte att den får användas i alla livsmedel. För att veta vilka tillsatser som är godkända i ett specifikt livsmedel måste man titta i lagstiftningen."

Jag har skrivit om detta tidigare, men anser att det tål att upprepas, för i de flesta fall som det finns ett E-nummer tillsatt så är det inte till nytta för konsumenten, men däremot för producenten, inte minst ekonomiskt och det är ju den största anledningen att använda dessa tillsatser. Vissa E-nummer behövs som sagt för hanteringen och min fasta övertygelse är att man i många fall skulle klara hanteringen ändå. Det finns ju trots allt producenter som går emot strömmen och gör sina livsmedel tillsatsfria och det fungerar ju. Synd bara att inte fler gör det.

tisdag 12 augusti 2014

Rollokolamejl

Ibland tar det ett tag innan man får tummen ur, men nu har jag äntligen fått iväg ett mejl till tillverkaren av rollokola. Jag bloggade om dessa kolor den 28 juni, så jag antar att det var på tiden. Så här skrev jag:

Hej, jag har en fråga angående era rollokolor som för övrigt är mycket goda, men som har ett lite tråkigt innehåll. Går det inte att göra dem utan emulgeringsmedel och hur framställs det? Undrar också varför det är glukos i när det även är socker tillsatt, det borde ju räcka. Till sist: vad innehåller ingrediensen aromer?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Nu är visserligen inte rollokola den största favoriten som jag har, men god är den och jag tackar inte nej. Däremot så kan innehållet få mig att tveka lite. Jag har dock en favorit bland kolor och det kanske är läge att se vad de innehåller, men risken är stor att jag inte blir nöjd. Den sorten är dessutom så god så jag inte kan låta bli att äta dem även om det skulle vara tillsatser som jag absolut inte vill ha. Det är ett dilemma detta med godis och tillsatser.

måndag 11 augusti 2014

Piroger

Ja det var vad jag bloggade om för exakt ett år tillbaka. Ibland är det spännande att läsa vad man gjorde för inlägg för länge sedan. Varför det blev ett inlägg om just piroger då minns jag inte, men jag hyllade inte direkt de färdiglagade. Just piroger är verkligen en maträtt som ska lagas hemma. Nu finns det säkert jättegoda som man köper, men jag tänker mer på de där i frysdisken, det är ingen rolig upplevelse.

Man får ett enormt antal träffar när man söker på piroger och det mesta av det som jag bläddrade igenom var recept. Piroger är lite pyssliga att göra kanske, men väldigt enkelt och innehåller inga konstiga ingredienser. Det som är roligt är också att man kan fylla med så många olika ingredienser och verkligen tillfredsställa alla smaker. Man slipper också trista sötningsmedel när man gör dem själv och inte minst den modifierade stärkelsen som behövs för att få fason på bakverken. Det är ju så att mycket av industritillverkad mat är "urvattnad" på både smak och näring samt låg kvalité på ingredienser och därför måste man tillsätta både det ena och det andra trista för att de ska smaka bra.

Gör en kväll till matlagningskväll kombinerat med trevligt umgänge, laga extra mycket, stoppa i kylen och frysen och njut av gott hemlagat med mer smak och näring och inte minst till en mycket billigare penning än om du köper pirogerna eller vad det nu månde vara färdigt. Mat ska vara gott och nyttigt, inte bara fylla upp magen.

fredag 8 augusti 2014

Fredagsmys

Det är namnet på chipsen som jag hittade häromdagen. De smakade väldigt bra, precis som flera andra sourcream & onion chips (ja det står så på påsen). Innehållet då?

potatis
solrosolja
salt
torrmjölk från gräddfil
lökpulver
socker
jästextrakt
arom (innehåller senap)
sötat vasslepulver
skummjölkspulver
persilja
vitlökspulver
surhetsreglerande medel (mjölksyra)
kryddextrakt

Arom vet man ju aldrig vad det innehåller, så det får jag mejla och fråga om. Passar på att fråga vad kryddextrakt är också. Förmodligen är det inga E-nummer i innehållet, men det vet man inte förrän man har tagit reda på det. Skulle det nu råka vara det så behöver de ju inte vara farliga, men jag letar ju bara efter livsmedel utan tillsatser eftersom jag är nyfiken på om det går att hitta sådana om man alltid vill ha ett E-nummerfritt alternativ. Det gör det inte har jag lärt mig, men jag letare vidare och mejlar och frågar. Man både påverkar och lär sig saker på kuppen.

torsdag 7 augusti 2014

Vart tog tiden vägen?

Jag måste börja med att be om ursäkt för detta oförlåtligt långa uppehåll. Det har ibland blivit en del luckor trots att jag i början skrev i princip varje dag, vilket också har varit min ambition att fortsätta med. Nu har det tyvärr inte blivit så, men långt över 1 månad, så länge hade jag väl aldrig trott att det skulle gå mellan blogginläggen.

Men nu är jag tillbaka och i morgon blir det ett vanligt blogginlägg igen och då om en ny chipssort som jag hittade igår, men ännu inte har provat. Jag är mer än sugen på att öppna påsen ska jag erkänna, men det får vänta. Ibland har även jag karaktär.

Sedan så har jag köpt en sorts kikärtor som jag inte tidigare har provat och sådana brukar inte ha några tillsatser så vi hoppas att det gäller för dessa också, men jag har inte tittat ännu. Intressant så noterade jag förresten igår att en butik som sålde torkade aprikoser av samma märke hade både med och utan tillsats. Det märkliga var att de kostade på öret samma. Vem väljer i det läget dem med tillsatser undrar jag i mitt stilla sinne?

Ja, ja, alla väljer som de själva vill och det finns fortfarande massor av livsmedel att blogga om och jag återkommer alltså i morgon igen.