onsdag 13 augusti 2014

Godkända E-nummer

Vilka tillsatser godkänns och blir så kallade E-nummer (godkända av EU)? Ja alldeles för många enligt mig och enligt många andra också för den delen. Många E-nummer är starkt ifrågasatta både av oss vanliga människor och dem med utbildning och specialkunskap. Inte konstigt när man läser mer om dem, både hur de framställs och av vad i vissa fall. Sedan så finns det ju dem som inte är mycket att orda om, som till exempel E 150 vilket inte är något annat än upphettat socker.

Men, det finns de som är mindre trevliga och trots det så godkänns de. Så här skriver Livsmedelsverket på sin sajt:

"I livsmedel får bara tillsatser som är godkända användas. För att en tillsats ska godkännas måste den till exempel vara av värde för konsumenten eller nödvändig för livsmedlets hantering. Att en tillsats finns med i E-nummernyckeln innebär inte att den får användas i alla livsmedel. För att veta vilka tillsatser som är godkända i ett specifikt livsmedel måste man titta i lagstiftningen."

Jag har skrivit om detta tidigare, men anser att det tål att upprepas, för i de flesta fall som det finns ett E-nummer tillsatt så är det inte till nytta för konsumenten, men däremot för producenten, inte minst ekonomiskt och det är ju den största anledningen att använda dessa tillsatser. Vissa E-nummer behövs som sagt för hanteringen och min fasta övertygelse är att man i många fall skulle klara hanteringen ändå. Det finns ju trots allt producenter som går emot strömmen och gör sina livsmedel tillsatsfria och det fungerar ju. Synd bara att inte fler gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar