måndag 31 oktober 2011

Julskinkesvar

Svaren börjar komma redan och så här lyder det första:

Hej Katharina och tack för ditt mail.

Grisen som blir XXX julskinka har haft ett Kravmärkt liv. Den har fått ekologiskt foder har fått gå ute och beta och böka i jorden. Trots det är själva skinkan inte Kravmärkt.

Det beror på att vi tillsätter nitrit till skinkan, vilket inte godkänns av Krav. Vi tillsätter nitrit för livsmedelssäkerhetens skull. I skinka kan det växa en bakterie som, även om det är ovanligt, kan orsaka allvarlig förgiftning. Nitrit stoppar tillväxten av bakterien.

Med vänliga hälsningar
XXX


Jag mejlade och tackade förstås, men skickade även med ett påstående om att jag tolkar svaret som att deras skinka kommer från grisar som kastrerats med bedövning. Vi får se vad de säger, för det känns ändå som att man medvetet undviker frågan. Fult i så fall, men därför mejlar jag igen. Förhoppningsvis så är det jag som drar iväg i mina funderingar och har fel, men det visar sig.


söndag 30 oktober 2011

Julskinka snart igen

Jag börjar inse att tiden springer på och plötsligt så står man då där i affären och ska köpa julskinka och hoppas kunna hitta en som är utan tillsatser och som givetvis också kommer från en gris som inte har blivit kastrerad utan bedövning. Jag har försökt att hitta sådan skinka tidigare, tyvärr utan framgång. Men om jag är ute i god tid i år så kanske, kanske lyckas jag. Jag kommer att skriva till olika butiker och fråga efter sådan julskinka och det vore härligt om jag lyckas få ett positivt svar i år, för det gick inget vidare förra året. Märkligt nog måste jag säga, för jag vill verkligen inte tro att människor är så okänsliga så de inte bryr sig om hur grisarna har haft det innan de blir mat och jag vill heller inte tro att människor vill betala för tillsatser som inte behövs.

Det här brevet kommer jag att mejla och jag kommer naturligtvis att redovisa svaren här på bloggen:

Hej,

Eftersom det snart är jul och jag precis som de flesta andra svenskar vill ha julskinka på julbordet så tänkte jag nu i god tid passa på att fråga vilken sort man ska välja om man vill ha den tillsatsfri samt är angelägen om att inte köttet kommer från en gris som har blivit kastrerad utan bedövning.

Hälsningar Katharina Wallenborg

lördag 29 oktober 2011

Tacosåsen

För tre inlägg sedan så skrev jag om tacosås. Igår kom svaret och så här ser det ut:

Hej,

Tack för att du hörde av dig till oss. Askorbinsyra finns i tacosaucen för att förebygga oxidering i produkten och den är framställd industriellt.


Med vänlig hälsning / Best Regards

Agneta Säfström
Konsumentkontakt/Consumer Liaison


Kort, tydligt och snabbt svar! Dock inte det som jag hade hoppats på. Men såsen är säkert ett bra alternativ jämfört med vissa andra, framför allt då den är ekologisk. Dock skriver jag inte ut varifrån den kommer eftersom jag bara skriver vilka produkter som jag hittar som är E-nummerfria. Det har inte med någon hysterisk rädsla eller så att göra, utan jag är helt enkelt nyfiken på vad vi i dagens tillsatssamhälle kan hitta som är rent. Men visst finns det i vissa tillsatsfall saker som jag undviker av hälsoskäl, men det är en stor portion etik med också och så tror jag att många känner. Varför betala för smakämnen till exempel i mat som är så sönderprocessad så dessa måste tillsättas för att smaka bra?

onsdag 26 oktober 2011

Ciabatta 2-pack

Ciabattabröd är ett av mina favoritbröd och nybakat är ju alltid godast och det får man om man köper halvgräddat sådant och gräddar färdigt hemma. Jag har aldrig bakat just den här sortens bröd, men det har hänt att jag har köpt andra sorter. Av någon anledning så har jag inte tänkt så mycket på vad de innehåller, men nu ska jag ta reda på det. Så här ser det ut när det gäller ciabattabrödet:

vetemjöl
vatten
jäst
olivolja (1,5 %)
salt
torkad surdeg av råg
maltberikat vetemjöl

Fantastiskt! Inte en enda tillsats! Brödet kommer från Willys och jag hoppas att det är lika gott som det ser ut. Givetvis så ska jag titta på fler innehållsförteckningar för bröd som man bakar färdigt själv. Sedan är det bara att hoppas att alla de andra har lika bra innehållsförteckning som det här.

lördag 22 oktober 2011

Vad säger Lantmännen och vad är det i smördegskrustaderna?

Lantmännen har du säkerligen hört talas om många gånger, men vilka är de egentligen, dessa "män"? Tittar man på deras sajt så skriver de så här: "Lantmännen är en av Nordens största koncerner inom livsmedel, maskin, energi och lantbruk. Koncernen ägs av 36 000 svenska lantbrukare, har fler än 10 000 anställda, är verksam i 18 länder och omsätter 36 miljarder kronor". Det är alltså ingen liten organisation och här finns både kraft, makt och pengar, det är ett som är säkert. Så kommer man då här som enskild konsument och vill påverka. Det är inte så lätt alla gånger då man har med jättar att göra i så många fall. Men jag är ändå positiv, för Lantmännen vill ha bra mat och miljö och allt annat som är både viktigt och modernt.

Jag blev trots detta lite tveksam till om man kör hela vägen så att säga, för man rekommenderar ju ett antal producenter (som alltså ingår i koncernen) och dess produkter och utan att nämna några namn – något som jag för övrigt aldrig gör såvida det inte är något positivt – så hamnade jag på en produkt som heter "smördegskrustader" och tillverkaren av dem skriver att de aldrig kompromissar med kvalitén. Lysande säger jag som är van att så sker väldigt ofta! Trots detta så kan man inte hitta vad de innehåller och stämmer det man säger så har jag svårt att se något annat innehåll i krustaderna än smör och själv skulle jag skriva det då alla andra har annat fett i sina smördegar.

Jag ska kolla vad ingredienserna är och sedan återkomma, för det här ska bli spännande. Jag hoppas verkligen att de håller vad de lovar och ibland blir man positivt överraskad och sådant är alltid lika härligt.

fredag 21 oktober 2011

Tacosås

Eller "Organic taco sauce medium", som det står på burken. Alltså ekologisk tacosås, toppen! Vad kan då en sådan burk innehålla? Det ska vi snart ta reda på, men först ska jag säga att smaken var bra och styrkan i såsen räcker tycker jag, trots att jag gillar stark mat. Å andra sidan åt jag jalapeño också i tacosarna, så det är klart att det blev lite styrka, men oavsett det så tycker jag alltså att styrkan i såsen räcker.

Men nog om det, nu är det innehållet som vi ska kolla om det blir godkänt. Så här ser det ut:

tomat
tomatpuré
lök
grön paprika
ättika
citronjuice
selleri
salt (1 %)
vitlökspulver
antioxidant (askorbinsyra)
korianderblad
cayennepeppar

Askorbinsyra heter även E 300 och är alltså en tillsats och den kan vara både syntetisk och naturlig. Inte har jag någon aning om vilket det är, så jag får skriva och fråga. Förhoppningsvis så kan jag återkomma med ett svar inom några dagar. Är ingrediensen naturlig så borde det stå tycker jag, men säker kan man aldrig vara.

onsdag 19 oktober 2011

Italiensk tortellini ost

Visst låter det gott? Och det var det också. Men innehållet var inte så bra som jag hade hoppats på. Jag skrev nyligen om kycklingtortellini och nu köpte jag osttortellini och tänkte att det skulle vara bättre då man slipper en massa konstigt nedmalet kött i pastan, men inte blev det så bra som jag hade trott. Innehållsförteckningen är den längsta som jag har sett på ett livsmedel, vilket naturligtvis inte är detsamma som att det är dåligt, men man ska alltid dra öronen åt sig om det är för många ingredienser och även om de flesta ser bra ut så känns det sådär måste jag säga. Jag ska se om jag kan hitta innehållsförteckningen på nätet, för det är helt enkelt för mycket att sitta och skriva själv.

Efter en del sökande på nätet så hittade jag äntligen tortellinin och kan alltså kopiera in det här:

Pasta 67% (vetemjöl, durumvetemjöl, ägg 20%), fyllning 33% (ricotta 41% (vassle (av mölk), salt, mjölk, grädde, surhetsreglerande medel (citronsyra, mjölksyra)), ströbröd (vetemjöl, vatten, jäst, salt), vatten, potatisflingor (potatis, emulgeringsmedel (E471)), vasslepulver (av mjölk), salt, gorgonzola 2% (mjölk, salt, löpe), edamost 1.4% (mjölk, salt, löpe), mascarpone 1% (mjölk, grädde, mjölkprotein, surhetsreglerande medel (citronsyra)), bambufiber, vegetabiliskt fett, grana padano 0.7% (mjölk, salt, löpe, konserveringsmedel (E1105)), aromer, mjölkprotein, surhetsreglerande medel (citronsyra)).

Ja ni ser själva, det är en del plus lite E-nummer och lite utfyllnadsråvaror. Det är som alltid upp till var och en om man vill köpa en vara, men för min del blir det nog någon annan sort nästa gång även om det mesta är helt okej.

E 471 kan vara både vegetabiliskt och animaliskt men det är inget som jag har hittat något problem med. Däremot så föredrar jag personligen naturliga ingredienser, vilket det här inte är enligt min mening. E 1105 är ett enzym som kommer från ägg och alltså naturligt och ägg finns ju redan från början i pasta, vilket gör att den som inte tål ägg redan har uteslutit livsmedlet.

Sedan har vi bambufibrer; vad är det för ingrediens i tortellini?

Aromer finns också och kan vara både naturliga och konstgjorda, vilket som är fallet här framgår inte.

söndag 16 oktober 2011

Citrusfibrer

Igår skrev jag om tillsatsen "citrusfibrer" och har försökt hitta mer om den på nätet. Det jag har förstått från det lilla jag har hittat är att den används som utfyllnad och för konsistensens skull, bland annat i charkvaror och på så vis behövs mindre mängd kött. Kanske är fallet detsamma här då det var kyckling i tortellinin. Jag har i alla fall mejlat tillverkaren och så här skrev jag:

Hej, Jag köpte er tortellini med kyckling och vitlök igår och såg att den innehåller citrusfibrer jag undrar varför. Sedan var det ströbröd i. Finns det några E-nummer i det?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Huruvida jag får ett ärligt svar eller inte återstår att se, för vem vill erkänna att man fyller ut ett livsmedel för att slippa ha mer mängd av den råvara som konsumenten egentligen är ute efter? Men som alla andra gånger som jag har mejlat ett företag och frågat något, så väntar jag med att döma innan jag har fått svaret. Vidare så ser ni att jag även frågade om ströbrödet, jag har nämligen erfarenheten att färdigt sådant kan innehålla tillsatser. Det jag använder för privat bruk gör jag alltid själv då det ofta blir en brödskalk över som man malas ner. Smakar dessutom bättre och får en trevligare konsistens samt att det är bättre för plånboken. Bara vinster alltså.

lördag 15 oktober 2011

Färsk tortellini med kyckling och vitlök

Eller som den egentligen heter: Pollo e aglio. Det här var vad sonen ville ha när vi var och handlade förut. Färsk pasta är aldrig fel och med en god sås till så är det himla gott måste jag säga. Dock ska maken och jag äta annat, men har man tur så blir det lite över till lunchlådan, vilket man i och för sig inte kan vara allt för säker på när det gäller en tonåring. I alla fall, vad innehåller då denna förpackning med sin tjusiga etikett i tilltalande färger?

Innehållsförteckning:

durumvetemjöl (30 %)
vatten
kycklingkött (15 %)
vetemjöl
ricottaost
ströbröd
ägg
potatisflingor
naturliga aromer
salt (1,1 %)
kryddor (med bl a persilja)
citrusfibrer
vitlök (0,2 %)

Det där tycker jag ser riktigt bra ut, men innan jag berättar vem tillverkaren är så ska jag skriva till dem och förhöra mig om ströbrödet. Det är säkert helt okej, men bara för säkerhets skull. Sedan är jag nyfiken på varför man har citrusfibrer i. Det är en ingrediens som jag aldrig tidigare har stött på. När jag ändå skriver om den här nya ingrediensen så måste jag säga att jag har upptäckt att man stöter på en hel del som man inte trodde användes i mat när man har börjat lusläsa innehållsförteckningarna. Återigen fascineras jag över kreativiteten i att hitta på ingredienser. Om man har citrusjuice eller citrusskal så fattar jag så klart vitsen med det, men fibrerna bara? Jag gissar att det har med konsistens att göra, men vi får se.

torsdag 13 oktober 2011

Gräddsvar

I en av mina senste bloggar skrev jag om grädde och karragenan. Så här ser svaret ut:

Hej Katharina!

Tack för ditt mejl.

E407, Karragenan framställs ur en särskild art av rödalg. Den används till grädde med fetthalt under 40% och produkter med längre hållbarhet. Om du inte vill ha karragenan i din vispgrädde kan du använda XXX Ko Vispgrädde som endast består av högpastöriserad vispgrädde men som har en kortare hållbarhet.

Du är alltid välkommen att höra av dig när du har andra frågor eller funderingar kring XXX och våra produkter. Vi hjälper gärna till!

Besök också vår hemsida på www.XXX.se och passa på att träffa Rosa, vår webbassistent som svarar på fler frågor.

Med vänlig hälsning
XX Forum



Jag har för mig att även 38-procentig grädde är tillsatsfri, men det måste jag kolla. Det har kanske med tillverkare att göra, för karragenan-grädden hade bara 36 % fett och det är en liten skillnad trots allt och just den här producenten har nog inte 38-procentig grädde.

onsdag 12 oktober 2011

Lättdryck tranbär hallon

Den här sortens lättdryck har jag aldrig tidigare köpt, så det ska verkligen bli spännande att se vad lättdrycken innehåller. Vi kollar på en gång:

vatten
socker
hallonjuice (2,5 %)
tranbärsjuice (0,5 %)
fläderbärsjuice
syra (citronsyra)
aromer

Vad ska man säga? Det är nästan skamligt att med stora versaler på framsidan skriva "tranbär" och "hallon". Fläderbärsjuice är det visst i också, men man skriver inte ens hur mycket. Mer eller mindre obefintlig mängd kan man gissa då tranbären som är en av de stora smakerna endast har en halv procent tillsatt.

Men vi har ju aromerna och det är uppenbarligen där vi hittar smakerna. Det blir till att mejla och fråga om innehållet i den ingrediensen. Jag återkommer...

söndag 9 oktober 2011

Lättrökta sardiner i finaste tomatsås

Det låter väl inte så tokigt? Idag har vi ätit toast med sardiner och det var riktigt gott. De enda sardinerna som jag såg i affären när vi handlade var dessa i tomatsås och det passade riktigt bra i toast kan jag berätta. En gång tidigare har jag skrivit om sardiner i min blogg, men då var det en annan sort och jag vill så klart kika på flera alternativ av olika saker. Att det ändå har dröjt så länge och bara blivit två gånger beror helt enkelt på att vi inte äter sardiner oftare. Eftersom jag nu skulle prova ett nytt recept (har en kokbok med smårätter) så brydde jag mig inte om att läsa innehållsförteckningen innan. Jag förstår om det låter lite märkligt, men jag tänkte att jag tar risken. Inte risken att bli sjuk eller så, men att det finns något i som kanske är mindre nyttigt eller som jag inte har lust att betala för eftersom jag var så sugen på att prova receptet. Nu ska jag i alla fall läsa och se vad som fanns i burken.

Innehållsförteckning:
lättrökta sardiner beredda av skarpsill (70 %)
vatten
tomatpuré
rapsolja
salt

Men det är ju fantastiskt! De har hållit sig från att stoppa i ett endaste E-nummer. De här sardinerna kommer jag att köpa igen; både nyttiga och goda. Tillverkaren heter Kung Gustaf och jag kan berätta att innehållet står sig fram till bäst före-datum som är 16 juni -14. Det går alltså att konservera utan konserveringsmedel och sardinerna förvaras för övrigt i rumstemperatur i butiken.

lördag 8 oktober 2011

Karragenangrädden

Kanske någon minns att jag skrev om vispgrädde i söndags och att den 36-procentiga innehöll karragenan, vilket är ett stabiliseringsmedel som framställs ur rödalger. Anledningen är givetvis att det behövs något annat än fett när mängden reduceras. Förutom att man tar bort och sätter till något annat så blir ju produkten onödigt processad och personligen så föredrar jag rena råvaror, men där väljer man så klart som man själv vill. Jag har ingen kunskap om processen i det här fallet, men i vissa varor så påverkar proceduren både smak och nyttighet.

Fast det känns märkligt att man ska behöva tillsätta karragenan när produkten fortfarande är så fet, men det kanske behövs. Däremot verkar det ytterst märkligt att välja en tillsatsgrädde för att spara fyra procent fett. Jag har äntligen fått iväg ett mejl till företaget och så här ser brevet ut som jag skickade till gräddproducenten:

Hej, som konsument handlar jag era varor mer eller mindre dagligen. I helgen skulle jag köpa vispgrädde, vilken var slut och den enda sorten fetare grädde som fanns var er 36-procentiga, men den innehöll karragenan, så det blev inget köp för min del. Jag vill helst ha produkter som är så lite processade som möjligt och jag vill att de ska vara tillsatsfria.

Varför tillsätter man karragenan i 36-procentig grädde? Påverkar den lilla mängden fett gräddens konsistens så mycket? Och om så är fallet, varför gör man den alls? Späder man såser, gratänger mm lite mer så blir det ju inget mer fett i maten hur som helst. Nu måste man få välja själv om man föredrar tillsatser eller fett, men jag ställer ändå frågan av nyfikenhet när jag ändå mejlar er.

Hälsningar Katharina Wallenborg

fredag 7 oktober 2011

Tempuramix

Du som har följt min matblogg vet att jag föredrar hemlagat, men ibland är man lat alternativt att det som finns färdigt är så enkelt och bra så att man köper det ändå. En sak som jag tycker är enkelt att använda är tempuramix och jag känner mig ursäktad då det är ytterst sällan som jag gör tempura. Trots det så vill jag naturligtvis att det ska vara så bra innehåll som möjligt, men det är klart, ett pulver som vispas ihop och vips är färdigt att användas med både god smak och bra konsistens, det kan ge en misstankar.

Nyligen köpte jag sådant här pulver och jag tror inte att jag har provat just den här sorten tidigare, då de få gånger jag har inhandlat frityrmix tidigare har det varit i asiatiska affärer. Så här ser i alla fall innehållsförteckningen ut:

majsstärkelse
vetemjöl
rismjöl
bakpulver (E 450, E 500, E 341)
salt
förtj.medel (E 415)
smakförst. (E 621)
kryddor (vitlök, peppar)

Ja vad ska man säga? Det var en del det där. Vi ska gå igenom tillsatserna och se vad det är för något. E 450 "Framställs syntetiskt ur fosforsyra" kan man läsa på Äkta vara. Det står dock inget om hälsorisk. Nästa bakpulver tillsats, E 500 framställs både syntetiskt och naturligt, vilket som gäller här står inte. Sedan är det då E 341 och det är salt av fosforsyra.

E 415 är samma som xantangummi och det är en typ av socker vilket ger en tjock konsistens. Det lär inte vara något hälsoproblem att äta tillsatsen då det inte är några stora mängder vi får i oss.

Till sist har vi då E 621, vilket även heter mononatriumglutamat och här skulle jag vara mer försiktig. Jag har skrivit om tillsatsen vid ett fåtal tillfällen tidigare och som med många andra tillsatser så ska man givetvis få i sig en viss mängd för att reagera om man är känslig, men den här tillsatsen kan då ge flera symptom som illamående, halsbränna, yrsel med mera och jag tycker att man ska undvika den helt. Man vet ju inte i förväg om man är känslig eller inte, men oavsett det så anser jag det oetiskt att ha tillsatsen och för sådant här ska man helt enkelt inte betala därför. Nästa gång får jag se till att vara mer uppmärksam när jag handlar.

onsdag 5 oktober 2011

Tillsatser som inte är E-nummertillsatser

Igår fick jag ett mejl av en arbetskamrat med bild på en pestoburk och information om att den innehöll potatis. Potatis i pesto!!! Det finns tydligen inga gränser för kreativiteten när det gäller hur man ska dryga ut sina produkter för att lura oss konsumenter på pengar. För att det handlar om pengar i det här sammanhanget är det ju ingen tvekan om. Blir man inte irriterad på sådant här? Själv har jag inte sett "potatispesto" i någon hylla än så länge, men ramlar jag på det så kommer jag självklart inte att köpa det. Precis som jag inte köper färdig guacamole som jag har sett innehåller ärter. I alla fall den sorten som jag såg i hyllan. Fast förresten så kan man nog inte köpa sådant på burk oavsett vad det innehåller mer än avokado...

Hur som helst: potatis (eller ärter) är ju inga farliga tillsatser eller något som sorterar under hälsovådliga E-nummer, men jag kunde ändå inte låta bli att göra det här inlägget, för det illustrerar så väl hur vi konsumenter kan bli lurade och hur viktigt det är att hela tiden läsa innehållsförteckningarna på det vi köper. Trist kan tyckas, men vill man inte betala för annat än vad som ska vara i livsmedlet så har man inget val än att vara en medveten konsument.

Har du som läser bloggen själv sett något annat i den här stilen? Mejla gärna och berätta så skriver jag om det.

söndag 2 oktober 2011

Vispgrädde med E 407/karragenan

Först måste jag återigen be om ursäkt för uppehållet i bloggen. Jag har varit på resande fot och hade planerat att blogga under tiden, men hotellet hade inget internet, åtminstone inte som jag kunde komma åt. Men nu är jag tillbaka och här kommer ett nytt inlägg i min matblogg.

Eftersom jag gillar såser, gratänger, stuvningar, smörgåstårta och annat så använder jag ofta grädde och då alltid vispgrädde. I mitt "tidigare liv" så förekom en och annan lågfettgrädde i min matlagning, men jag har tack och lov blivit äldre och visare och jag är visserligen av åsikten att man ska ha viss respekt mot fett, men med förnuft. Att använda riktiga livsmedel är mitt motto när det gäller matlagning och vill man dra ner på fetthalten så späder man istället för att använda E-nummerlivsmedel.

Alltså, det jag skulle berätta om var att jag idag när vi var och handlade skulle köpa grädde, men den jag brukar köpa var slut. Det fanns dock två sorter 36-procentig grädde och det är helt okej tänkte jag. Men, jag ville ändå läsa och kolla innehållet innan jag köpte grädden. Båda sorterna hade karragenan tillsatt. Att det är ett E-nummer som heter E 407 hade man hoppat över att informera om och som jag nämnt några gånger förr så ser man att livsmedelstillverkare gör så då och då. Det ser väl bättre ut med ett konstigt namn än ett E-nummer tycker man.

Jag valde att inte köpa grädden trots att jag hade glömt vad den här tillsatsen var för något och det av den enkla anledning att bra grädde inte behöver någon tillsats. Men när jag hade kommit hem så kollade jag och den har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande. När det gäller människor så vet jag inte hur det ligger till, fast varför ens använda tillsatsen när man inte vet??? Jag får köpa grädde en annan dag och jag hinner ändå inte laga mat i morgon och på tisdag. Ingen fara på taket alltså, men irriterande att stora framstående företag slänger i detta stabiliseringsmedel.