fredag 31 december 2010

Kamutknäcke

Det finns en hel del sorters knäckebröd att köpa och jag brukar gilla alla sorter som jag provar. Hårt bröd verkar dessutom vara ett bra val om man vill slippa onödiga E-nummer även om julknäckebrödet inte var utan tillsats. Häromdagen när jag var och handlade så köpte jag en helt ny sorts bröd. Ja inte ny enbart för mig alltså utan det står NYHET! med versaler och utropstecken på packetet. Det är bröd från Pyramid och de som jag tidigare har handlat från dem har varit bra, så jag utgår ifrån att även det här har ett bra innehåll. Så här ser det ut:

kamutmjöl
fullkornsrågmjöl
majsmjöl
vatten
salt
jäst

Det var del hela! Det är bara att än en gång konstatera: inte ens bröd behöver annat tillsatt än det som behövs för att baka, vilket alltså är naturliga ingredienser och inget mer. I det här bröder fanns däremot något som jag inte tidigare kände till och det är just den största ingrediensen: kamutmjöl. På förpackningen informeras om att det är en släkting till durumvetet och det är rikare på vitaminer och proteiner.

Kan avsluta med att berätta att bröder är vedugnsgräddat och det brukar alltid vara gott.

torsdag 30 december 2010

Candy canes/pepparmintstänger

Sådana köpte jag till sonen till jul. Det är de där som ser ut som små små polkagrisar i form av käppar. Godis är väl sällan nyttigt, men här är det bara socker och färgämne och så här ser innehållet ut exakt:

socker
stärkelsesirap
aromämnen (pepparmint)
färgämnen (E 120, E 171)

Först har vi stärkelsesirapen, vilket inte är en E-tillsats, men ändock en tillsats som inte är alldeles positiv och den finns i väldigt mycket. Det är ett sötningsmedel som utvinns ur vissa grödor och kanske känner du det som "glukossirap" som det brukar kallas. Det har ett högt GI-värde, alltså glykemiskt index, vilket är ett mått på livsmedlets påverkan på blodsockret. Stärkelsesirap har ett väldigt högt GI och påverkar alltså kroppen än mer negativt än socker. Vissa experter är mycket negativa, medans andra tar det mer med ro och det beror så klart på hur mycket vi sätter i oss, men det finns alltid människor som överäter och då är det helt klart negativt.

Vidare har vi färgämnena och det första utvinns ur löss. Okej eller inte? Ja det får var och en avgöra! Det andra färgämnet är det som gör stängerna vita och det är ett ämne som kommer från titanhaltiga mineraler. Det ska inte vara någon fara att äta tillsatsen, men jag kommer alltså inte att skriva ut tillverkaren eftersom jag letar efter sådant som är helt naturligt.

onsdag 29 december 2010

Vad kostar hållbara matvanor?

Ja sådant kan man få veta om man går in på fhi.se, alltså Folkhälsoinstitutets hemsida. Nu är det inte främst sådant som min blogg handlar om, men jag är starkt emot slöseri med mat så jag tänker ändå skriva några rader om det. Dessutom så hänger ju bra mat och bra vanor ihop på olika sätt och det ena ger ofta det andra. Sedan så är det ju inte så tokigt om vi tänker på mer än vår egen hälsa i samband med hur och vad vi äter. Här kan jag givetvis inte säga att jag alltid är ett föredöme, men jag tror att ju mer medvetna vi är, ju bättre val gör vi och ju mindre påverkar vi både hälsa och vår jord. För egen del så tar jag hand om det mesta av maten och slänger faktiskt väldigt lite. Idag kommer till exempel resten av julskinkan att hamna i en gratäng. Vidare råkade jag köpa för mycket mjölk för några dagar sedan så till sonens glädje kokar jag risgrynsgröt.

Folkhälsoinstitutet säljer böcker och en som går att beställa handlar om hur man genom att äta bättre kan få ner sina matkostnader. I mina öron är det en myt att bra mat skulle kosta mer och jag blir lika irriterad varje gång jag hör om det och speciellt när experter är med och späder på det här. Det kan göra att de som äter dåligt och tror att det kostar mer att äta bättre lever i tron att de inte kan ändra sina vanor till det bättre. Nu menar jag absolut inte att vi som konsumenter kan skylla ifrån oss hur lättvindligt som helst om vi gör dåliga val, men det är viktigt att expertisen uttalar sig korrekt. Man kanske får lägga ner lite mer tid i köket till en början för att äta billigare och bättre, men det har inte med kostnaden som sådan att göra.

Genomsnittskonsumenten ska tydligen kunna minska sina matvanor med 22 procent och det är verkligen inte lite pengar det handlar om i slutänden om man tittar på exempelvis en årskostnad. Men det kanske inte fungerar helt och fullt i praktiken, fast en bra bit på väg till minskade kostnader, bättre hälsa och bättre miljö kan säkert de flesta av oss komma. Men det enorma utbudet av sådant som ibland är godare istället för nyttigare gör det ibland väldigt svårt. Men som sagt var, med bra intentioner så gör vi fler bra val istället för dåliga även om vi unnar oss ett och annat. Så när du handlar nästa gång, tänk på matkostnader, miljö och hälsa och gör därefter dina val.

Jag hoppas att alla har njutit av den underbara julmaten och inte ägnat sig alltför mycket åt folkhälsan trots allt nu under några dagar när det gäller att undvika julmat, choklad, glögg eller vad man nu gillar. På lördag är det nytt år och då kan man gå tillbaka till det nyttiga igen och inleda året hälsosamt. Man ska inte överdriva åt andra håller heller så klart, men den mentala hälsan får inte glömmas bort den heller!

måndag 27 december 2010

Äkta majonnäs

Så står det på en tub som jag har köpt och de har till och med lagt till: "originalet". Minsann! Den här majonnäsen kan inte annat än att ha ett bra innehåll tycker jag. Så vad finns det i tuben då? Jo:

rapsolja
vatten
äggula (4,5 %)
senapsfrö
ättika
socker
salt
förtjockningsmedel (E 401, E 412, E 417)
konserveringsmedel (E 211)
kajennpeppar
vitpepparextrakt
vegetabilisk olja
färgämne (betakaroten)

Så, det här är alltså det som kallas äkta för vissa? "Oäkta majonnäs, icke originalet" skulle jag hellre ha sett att det stod på tuben. Varför ska det tillsättas tre olika förtjockningsmedel i något som binds samman och får konsistens av ägg och olja? Totalt obegripligt!

E 211 vet vi är dåligt, E 412 är det bekanta guarkärnmjölet, vilket i alla fall jag och många andra undviker. Visserligen är det störst risk att reagera på det om man redan har vissa allergier, men varför äta något som faktiskt inte behövs? E 417, eller taragummi som det också heter, vilket jag nyss har lärt mig då jag stött på det tidigare, verkar ofarligt, men varför har man taragummi i majonnäs?

Den här sorten kommer jag absolut inte köpa mer. Tänk om man inte vore så bekväm, utan gjorde sin egen! Men det finns alternativ och dessa har jag skrivit om tidigare på bloggen och det är Kavlis på tub. Men läs noga så du verkligen väljer den naturliga sorten.

söndag 26 december 2010

Gorgonzolaost från Falbygdens

Kanske är all gorgonzolaost tillverkad utan tillsatser, det vet jag inte, men den som jag nu köpte och läste innehållet i var det i alla fall. Gorgonzola D.O.P. selected heter den egentligen. Sådan här typ av ost är väldigt gott att ha på pepparkakor, förutom till kex i övrigt så klart och som krydda i maten exempelvis i gratänger eller såser.

Den här osten innehåller följande:

pastöriserad komjölk
salt
löpe
mögelkultur

Osten är tillverkad i Italien för Falbygdens och jag vet att man ska försöka välja sådant som är tillverkat närmare, men ännu har jag inte kommit så långt i mitt matletande så att jag har koll även på i vilka länder allt är tillverkat. Det är fullt sjå med att välja bra utifrån innehåll. Men jag försöker välja bort kött från Brasilien till exempel. Det känns faktiskt för extremt då vi har egna kossor.

lördag 25 december 2010

Dinkelpepparkakor från Bakeriet

Efter att ha skrivit om sill och inte varit alltför positiv, så ska jag nu återgå till pepparkakorna. Där har vi konstaterat att det finns en del som man gärna väljer bort i och för sig, men det finns bra alternativ och ett av dem är Bakeriets och de är gjorda med dinkelmjöl. Vi fick dem i julklapp igår och jag har inte hunnit smaka ännu, men jag skriver om dem ändå. Så här ser innehållet ut:

dinkelmjöl (sikt och fullkorn)
smör
socker
sirapoc
kryddor
bikarbonat

Härligt med smör i förutom att de är tillsatsfria. Ofta är det diverse konsigt processat fett i det vi äter och jag tror inte alls att det är speciellt nyttigt, snarare tror jag att det är dåligt för hälsan och jag har helt slutat köpa annat fett än smör och bregott. Men vi gör alla våra val och andra (de flesta gissar jag) väljer annorlunda och det måste man få göra. Jag äter själv sådant som jag inte borde, men matfettet är viktigt i de val jag gör, så därför är jag konsekvent där.

I presentpåsen med pepparkakor fanns också glögg och glöggkryddor och jag återkommer med lite kommentarer kring det också vid senare tillfälle.

Jag hoppas att julaftonen var bra och att de fortsatta helgdagarna också blir avkopplande och fina. Med all den här snön så är nog det allra bästa att hålla sig hemma och bara mysa!

torsdag 23 december 2010

Skärgårdssill

Ja det har jag inte bloggat om tidigare och nu till jul så köpte jag en burk. Jul utan sill går ju bara inte. Jag har inte mer hopp om den här sillen än någon annan och ärligt talat så tänker jag bortse från innehållet om det visar sig vara något i som jag inte vill äta. Det är absolut inte så att jag har slutat bry mig om innehållet i maten som jag äter, men jag hinner helt enkelt inte göra precis allt till julbordet. Gravlaxssåsen ska jag göra själv i alla fall och idag har jag gjort rödbetssallad. Det är så det får bli, vissa saker köper jag och andra gör jag själv och jag gissar att det är så hos de flesta. Få har mycket tid över. Saken är väl den att man önskar att vi som inte hinner stå vid spisen alltför många timmar kunde göra uteslutande bra val, men så ser det verkligen inte ut.

Men nu är jag nyfiken på innehållet i sillburken och så här ser det ut:

sill i bitar
rapsolja
vatten
socker
sillrom
salt
lök
ättika
crème fraichepulver
äggula
gräslök
tomater
konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumbensoat, mjölksyra)
förtjockningsmedel (xantangummi)
arom

Crème fraichepulver har jag aldrig kommit i kontakt med tidigare, men det verkar inte vara någon ingrediens att oroa sig över. Däremot är jag inte lika neutral till E 211, alltså natriumbensoat, vilket till och med kan ge astma. Inte undra på att de försöker dölja den ingrediensen. Nästa är kaliumbensoat, eller E 212, vilken kan ge astma även den ingrediensen. Xantangummit är framställt genom socker och här hittar jag inget ohälsosamt.

Som sagt var, jag kommer att tillfälligt ignorera innehållet och äta av sillen, men jag kommer definitivt aldrig att köpa den här sorten igen.

måndag 20 december 2010

Vad säger livsmedelsverket om julmaten?

Ja det finns en rubrik som lyder: "Livsmedelsverkets julsida". Med stor nyfikenhet klickade jag mig dit för att se vad de hade att säga. Man vet ju att julmaten innehåller en del tillsatser och det kan naturligtvis vara intressant att veta vad som finns i vilken mat, men tji fick jag. Det som sidan handlade om var annat, som att tänka på att få i sig D-vitamin, vilket är av stor vikt naturligtvis och tänk på att du äter animaliska livsmedel och eller svamp eller tar extra tillskott i form av D-vitamintabletter.

I övrigt berättar man om hur många varv som ska dansas runt granen för att bli av med kalorierna från fem prinskorvar. Man får också veta att man ska tvätta händerna innan man lagar mat. Viktigt naturligtvis, men det känns lite märkligt att på en sajt främst riktad till vuxna bli uppmanad till detta.

Livsmedelsverket hänvisar även till en sida som heter Livsmedelsdatabasen och här kan du hitta näringsinnehåll till 2 000 livsmedel och maträtter. Tyvärr ingen information om tillsatser vad jag har sett. Fast visst kan det vara intressant att se övrigt innehåll och gå gärna in på slv.se och tittar runt.

söndag 19 december 2010

Julknäckebröd

Ett jättegott julknäckebröd, men med en tillsats som jag helst klarat mig utan. Den kommer ofta från gris och just nu undviker jag ju sådant kött på grund av kastreringen, så det blir två anledningar till att inte köpa knäckebrödet igen. Men så här ser innehållsförteckningen ut i sin helhet:

vetemjöl
fullkornsvetemjöl
jäst
socker
vegetabiliskt fett
vatten
kryddor (fänkål, anis, kummin, koriander)
salt
emulgeringsmedel E 472e

Det enda som jag har åsikter om är E 472e eller mono- och diglyceriders mono- ochdiacetylvinsyraestrar som det också heter. Vem som nu kommer ihåg hela detta långa namn. Det är alltså en av EU godkänd tillsats och jag hittar inget farligt i det, men jag sätter inte ut namnet på tillverkaren eftersom jag vill undvika även den här typen av tillsatser då jag tycker att bröd och annat ska vara naturligt.

lördag 18 december 2010

Hvid chokolade, alltså

vit choklad, är något som jag har inhandlat till julgodisbakandet. Mitt hopp om bra innehåll är inte stort och jag ögnade som hastigast igenom innehållsförteckningen i affären och såg att allt inte var till belåtenhet. Så här ser den ut:

socker
kakaosmör
mjölkpulver
skummjölkspulver
emulgator
emulgeringsmedel: sojalecitin
arom (vanillin)

Inga E-nummer här inte, eller...? Först har vi emulgator och jag vet faktiskt inte varför det står så eftersom emulgator och emulgeringsmedel så vitt jag vet är sak samma. Men det får jag mejla och fråga om. Hur som helst är det här E 322 och det behövs för att binda ihop ingredienser som annars inte blandar sig, vilket ger en "stabil" konsistens. Man kan välja olika emulgeringsmedel och det är sorgligt att man tar en som kan orsaka hälsoproblem, för det kan E 322 tyvärr. Jag läser en del på Äkta varas sajt och så här står det där: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor (särskilt sojabönor) eller jordnötter. Kan orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion".

Ja, ja, det är inga mängder man äter, men det är känslan också. Man vill att det ska vara så bra och naturligt som möjligt. Men är det jul så är det och då är det svårt att avstå från godsakerna.

onsdag 15 december 2010

Ny avstämning

Senast jag kollade vad jag hade hittat för bra produkter var den 10 oktober. Så nu tycker jag att det är dags att göra en ny avstämning. Av någon anledning så känns det inte som att det har hänt så mycket positivt sedan dess, men det kanske bara är inbillning och enda sättet att få svar på det är ju att gå igenom allt efter 10 oktober.

Först det senaste:

Dumpling sauce/dumplingsås från Wan Ja Shan
Chiliaioli från Kavli
Fisksås/fish sauce från Tra Chang
Kullamusten från Kullabygdens musteri
Häagen-Dazs cookies & creamglass
Aioli från Kavli
Vegetabilisk pastej med örter från Tartex
Cambozola classic från Käseri champignon

Det var faktiskt några saker så det var värt att fylla på listan.

Och här kommer det gamla:

Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Abbas musslor i vatten
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Björnekulla hjortronsylt
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

tisdag 14 december 2010

Klassisk matjes

Visst är det gott med matjessill! Nu till jul äter vi svenskar massor av sill och jag gillar verkligen matjessillen och den är god även i röror som till exempel gubbröra. Går man ut och äter julbord så finns det oftast en uppsjö av sillsorter att välja på och de är smaksatta med än det ena och än det andra och oftast väldigt goda. Men vad innehåller de här inläggningarna? Ja nu vet jag inte innehållet i sillarna på julborden, men i burkarna som man köper i affärerna har jag sett att det finns lite icke önskvärda tillsatser. Men låt oss se vad den här sorten innehåller:

sill i bitar
socker
salt
ättika
dill
konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat)
kryddor
arom

Ja det börjar ju bra, men sedan blir det mindre kul. Natriumbensoat eller E 211 som det också heter, men som man väljer att inte skriva kan ge astmaanfall och utslag och det är cancerogent. Jag har skrivit om det här ett par gånger tidigare, så du som brukar läsa bloggen kanske känner igen det.

Nästa E-nummer skrivs här som kaliumsorbat, men har även beteckningen E 202 och kan ge överkänslighetsreaktioner. Det är syntetiskt framställt.

måndag 13 december 2010

Cambozola classic från Käseri champignon

En himmelsk kombination nu i juletid är cambozolaost och pepparkakor. Käseri champignon i Tyskland gör en sort som heter classic och som är mycket god, men ät den när datumet är kort så den är så där extra krämig, då är den som bäst. Innehållet är bra och ser ut så här:

pastöriserad mjölk
grädde
koksalt
icke animaliskt löpe
mjölksyrekulturer
mognadskultur

Naturligtvis kommer jag att kika på innehållet i fler ostar och flera har jag redan skrivit om. Ost är ju en väldigt användbar produkt och de flesta är mycket förtjusta i den och det är inte så konstigt med tanke på alla smaker och varianter som finns.

fredag 10 december 2010

Pepparkakor och sill

Idag är det exakt ett år och en dag sedan jag skrev om Broby pepparkakor och nu gör jag det igen för det är adventstid och jag tycker att det behövs en uppdatering angående dessa goda kakor. Inte för att bara Brobys är goda, för det finns många som smakar bra, men den här sorten är en av dem utan onödiga tillsatser.

Kanske minns ni att jag berättade att jag hade läst till och med på kravmärkta pepparkakor och sett tillsatser, så läs noga på alla sorter för det här med innehåll i pepparkakor är lite som ett lotteri. Allra godast är så klart att göra sin egen deg och sedan baka och inget är som hembakat oavsett vilken sorts kakor det är, men ibland så känns det övermäktigt att hinna med allt och ska du välja på att sätta en pepparkaksdeg eller göra egna köttbullar så bör ju valet falla på det senare anser jag.

Kanske minns ni som har följt min blogg att jag även har kommenterat annat som hör julen till och sill är så klart en av maträtterna som man inte kan låta bli att nämna. Det är tyvärr en sorglig historia, men jag tröstar mig med att jag har blivit så mycket mer medveten under tiden som jag har bloggat så lite extra E-tillsatser bör jag säkert klara av! Men har du mer tid än vad jag har för tillfället så är det inte jättekrävande att göra egna inläggningar.

torsdag 9 december 2010

Nya märkningsregler

Ja det är sannerligen något som behövs. Ibland är det knappt möjligt att läsa innehållsförteckningen ens i bra ljus och man undrar emellanåt ifall tanken är att det helst inte ska gå. Jag undrar om det finns någon som inte vid något tillfälle har stött på det här problemet och då tänker jag faktiskt även på dem med mycket god syn.

Ministerrådet i Europeiska unionen har nu bestämt att följande ska föreslås:

•Krav på minsta stilstorlek så att märkningen är läsbar.
•Obligatorisk näringsvärdesdeklaration.
•Näringsvärdesdeklarationen ska bestå av energi, fett, mättat fett, kolhydrater, protein, sockerarter och salt och ska anges per 100 g eller 100 ml.
•Kravet på ursprungsmärkning utvidgas till kött av gris, får, get och fjäderfä.

Om parlamentet godtar förslagen och klubbar igenom dem som sker det sannolikt inte tidigare än 2012, men det är inte allt för långt borta då vi snart är inne i -11. Som ni ser så handlar det inte bara om storlek på texten på förpackningarna utan annat som kanske är viktigare för många, men det är ju bra om man nu kan läsa de krav som ställs och det är nätt och jämt i vissa fall idag.

tisdag 7 december 2010

Digestivkex

En av våra vanligaste kexsorter måste vara digestivkex och de finns i flera varianter och vilket fabrikat man tycker är bäst är så klart en smaksak. Goda är de i alla fall. Trots att jag är så noga och läser på allt så har jag inte hunnit kolla dem, men nu ska det äntligen bli av och då delar jag naturligtvis med mig av mina nyvunna kunskaper på bloggen. Innehåller är som följer:

vetemjöl (54 %)
vegetabilisk olja (solros, palm)
fullkornsvetemjöl (16 %)
socker
invertsocker
bakpulver (natriumbikarbonat, vinsyra, äppelsyra)
salt
skummjölkspulver

"Tillverkad med en blandning av solrosolja" står det på framsidan av kartonen. Vill man inte skylta med palmoljan trots att inte solrosolja är bra för oss i för stora mängder. Kexen är heller inte kravmärkta och jag ser inget om att palmerna har odlats på ett vettigt sätt. Kartongen i sig är ju också ett problem då det räcker med den plastförpackning som finns inuti. Det är alltså dubbla förpackningar på de här kexen.

Invertsockret som är i kexen är sötare än vanligt socker och har en mer konserverande effekt. Om man sönderdelar sackaros får man en blandning av fruktos och glukos som kallas invertsocker. Det finns naturligt i honung, men det vi äter är sannolikt industriellt framställt.

Digestivkexen kommer från McVities, ett känt märke och trots att jag ogillar den där palmoljan så sätter jag alltså ut namnet.

söndag 5 december 2010

Färdigköpta köttbullar till julbordet?

Jo, jag vet, det är några veckor kvar till julafton och det stora härliga julbordet, men det är verkligen hög tid att börja planera maten som ska finnas på det om man inte redan har gjort det. Läser en intervju med den kände kocken Leif Mannerström och blir så glad när jag ser att han säger följande: Det finns inte en chans, inte en chans, att jag skulle sätta fram de där färdiglagade friterade sakerna. Det han syftar på är de färdiglagade köttbullarna. Att jag blir glad är för att jag själv helt och fullt håller med och att få stöd i sitt tyckande från en kändiskock är ju inte fy skam. Men det som också sägs är att det är bättre att ha färre, men godare rätter än många halvdana. Och färdiga köttbullar jämfört med färdiga är så långt ifrån varandra så ibland undrar man om det ens är samma produkt.

Jag är ingen fanatiker när det gäller hemlagat och färdiggravad lax är till exempel något som inte behöver skämmas för sig, men vissa saker måste man göra själv och då instämmer jag i Mannerströms uttalande att "...det är bättre att välja några rätter och verkligen lägga ner tid och omtanke på det man väl gör". Men jag vet också hur lätt det är att man vill ha för många maträtter på julbordet. Dock har jag sent omsider lärt mig att för mycket ger bara onödig stress och det får dessutom kastas en hel del mat, vilket vi på alla sätt ska undvika.

En annan sak som måste sägas i sammanhanget är att färdigköpt ofta är lika med tillsatsmat (även om det inte alltid är så givetvis) och ju mer medveten man är som konsument, ju hälsosammare äter man och det gäller även julmaten. Själv kommer jag att laga min egen gravlaxsås om jag inte hittar något bra färdigt alternativ och som sagt, man får satsa på färre saker men ge dem högre kvalitet.

lördag 4 december 2010

Surdegsbröd

Först vill jag börja med att be om ursäkt för mitt långa uppehåll i bloggandet; ser att jag inte har skrivit på sex dagar och så lång tid ska det givetvis inte ta mellan inläggen, men nu råkade det bli så tyvärr.

Men vidare till vad jag egentligen ska skriva om och det är ju mat givetvis. Igår ramlade jag på ett stenungsbakat surdegsbröd som jag inte hade sett tidigare och även om färdigbakat bröd på en stormarknad inte går att jämföra med hembakt, så måste jag säga att det här var en positiv överraskning. Brödet innehåller bara:

vetemjöl special
salt
vetesur
maltsirap

Brödet är ett levainbröd och det är en fransk typ av surdeg som ingår i det här och resultatet blir som sagt väldigt bra. Jag hittar ingen tillverkare och det kanske är så att affären själva bakar brödet, men jag har mejlat och frågat och återkommer så snart jag har något mer att berätta.