torsdag 30 december 2010

Candy canes/pepparmintstänger

Sådana köpte jag till sonen till jul. Det är de där som ser ut som små små polkagrisar i form av käppar. Godis är väl sällan nyttigt, men här är det bara socker och färgämne och så här ser innehållet ut exakt:

socker
stärkelsesirap
aromämnen (pepparmint)
färgämnen (E 120, E 171)

Först har vi stärkelsesirapen, vilket inte är en E-tillsats, men ändock en tillsats som inte är alldeles positiv och den finns i väldigt mycket. Det är ett sötningsmedel som utvinns ur vissa grödor och kanske känner du det som "glukossirap" som det brukar kallas. Det har ett högt GI-värde, alltså glykemiskt index, vilket är ett mått på livsmedlets påverkan på blodsockret. Stärkelsesirap har ett väldigt högt GI och påverkar alltså kroppen än mer negativt än socker. Vissa experter är mycket negativa, medans andra tar det mer med ro och det beror så klart på hur mycket vi sätter i oss, men det finns alltid människor som överäter och då är det helt klart negativt.

Vidare har vi färgämnena och det första utvinns ur löss. Okej eller inte? Ja det får var och en avgöra! Det andra färgämnet är det som gör stängerna vita och det är ett ämne som kommer från titanhaltiga mineraler. Det ska inte vara någon fara att äta tillsatsen, men jag kommer alltså inte att skriva ut tillverkaren eftersom jag letar efter sådant som är helt naturligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar