tisdag 14 december 2010

Klassisk matjes

Visst är det gott med matjessill! Nu till jul äter vi svenskar massor av sill och jag gillar verkligen matjessillen och den är god även i röror som till exempel gubbröra. Går man ut och äter julbord så finns det oftast en uppsjö av sillsorter att välja på och de är smaksatta med än det ena och än det andra och oftast väldigt goda. Men vad innehåller de här inläggningarna? Ja nu vet jag inte innehållet i sillarna på julborden, men i burkarna som man köper i affärerna har jag sett att det finns lite icke önskvärda tillsatser. Men låt oss se vad den här sorten innehåller:

sill i bitar
socker
salt
ättika
dill
konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat)
kryddor
arom

Ja det börjar ju bra, men sedan blir det mindre kul. Natriumbensoat eller E 211 som det också heter, men som man väljer att inte skriva kan ge astmaanfall och utslag och det är cancerogent. Jag har skrivit om det här ett par gånger tidigare, så du som brukar läsa bloggen kanske känner igen det.

Nästa E-nummer skrivs här som kaliumsorbat, men har även beteckningen E 202 och kan ge överkänslighetsreaktioner. Det är syntetiskt framställt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar