lördag 31 juli 2010

Förbjuden märkning

Igår lade livsmedelsverket ut ny information på sin sajt och det handlar om Findus och deras märkning ”Utan onödiga tillsatser”. Det här har nu varit upp i domstol och domen blev att man inte får märka produkter på det vis som Findus har gjort. Här kan du läsa anledningen till att livsmedelsverket tog initiativ och förbjöd den här märkningen, som alltså gått vidar till domstol. Anledningen till förbudet handlar om att det är vilesedande och nedanstående punkter förklarar motiveringen.

•Förbudet mot ”utan onödiga tillsatser” motiverades med att den märkningen är vilseledande eftersom konsumenten inte kan bedöma vad som menas med detta.
•Märkning med ”utan konserveringsmedel” är vilseledande eftersom frysta produkter normalt inte tillsätts konserveringsmedel och något recept inte nyligen hade ändrats.
•”Utan transfetter” förbjöds med motiveringen att det inte finns med på listan över tillåtna näringspåståenden i EG-förordningen 1924/2006.
•Uttrycket ”utan smakförstärkare” bedömdes som motiverat med hänsyn till att receptet för just den färdigrätten hade ändrats nyligen, men bara under en övergångstid på sex månader för att säkerställa att konsumenter förstår att produktens sammansättning har förändrats.

Jag kan nog hålla med om mycket av motiveringen, samtidigt som jag önskar att livsmedelsverket vore mer "på" när det gäller att lyfta fram "onödiga tillsatser". Det är lika viktigt att vara på hugget i de fallen som när det gäller att hindra företag att tala om att de inte använder tillsatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar