tisdag 13 juli 2010

Citronmajonnäs

Som tidigare konstaterats så är inte majonnäs det renaste av livsmedel och det är säkert inte citronmajonnäs heller. Det här är det i burken:

vegetabilisk olja (raps)
äggula (9 %)
vatten
ättika
socker
senap
konserveringsmedel (E 202)
citronarom
kryddor
stabiliseringsmedel (E 412, E 415)
färgämne (E 160a)

Citronarom… är det arom från citron eller ett kemiskt framtaget smakämne tro? E 202 har vi konstaterat att det inte är något att rekommendera, men hur är det med E 415? Det var ett tag sedan som jag skrev om det och nu som då så konstaterar jag att det inte är någon hälsorisk med E-numret, även om man gärna skulle klara sig utan xantangummi i sin majonnäs. Eller är det något som bara jag utesluter de fåtal gånger som jag faktiskt gör den själv?

E 412 är guarkärnmjöl och det ska undvikas, åtminstone om man är allergisk mot ärtor, bönor eller jordnötter. Är man dessutom glutenintolerant så kan man läsa lite extra noga på kakor och annat som man handlar, för i dessa finns det ofta guarkärnmjöl. Man kan tycka att man för redan känsliga personer skulle vara renare från E-nummer, men det är raka motsatsen tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar