lördag 24 juli 2010

Transfett

Transfett har man diskuterat i ett antal år nu och det har väl inte undgått någon att det är något som ska undvikas. Men varför? Jo, därför att det är ett fett som inte är nyttigt och även om det är en form av omättat fett så likställs det med mättat ur hälsosynpunkt. Nu ska kanske tilläggas att vi behöver både och, men inte i form av transfett.

När billiga oljor används i industrin så måste dem för det mesta processas för att kunna användas som det är tänkt och det är det som vi kallar härdning. När man härdar fettet så behandlar man det på olika sätt, vilket kan vara exempelvis blekning eller filtrering och fettet blir då hårt och har omvandlats från omättat till mättat. Viktiga vitaminer passar på att försvinna i samma veva som detta görs. Alltså en till negativ effekt av härdningen.

Sedan finns vissa mängder transfett naturligt i mycket mat som vi äter, men det finns alltså ingen poäng med att späda på genom att äta fettet processat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar