fredag 8 januari 2010

Krav- och sigillmärkt

Det här blir tyvärr ett mycket långt inlägg, men svaret som jag fick var så intressant så jag ville förmedla det till er ändå.

Hej!

Vad gäller lamm så är de väldigt mycket utomhus och äter det som finns runt omkring.

Men vill man vara säker på att allt vad gäller djurhållning till vad de får för foder är kontrollerat kan man välja produkter som KRAV-märkta, ekologiska eller svenskt sigill märkta. Vi har jobbat flera år med dessa produkter och är väldigt glada över att intresset har ökat så mycket hos konsumenterna.

Vi säljer KRAV-märkta produkter (nöt, gris och lamm) under varumärket Vårt ekologiska, men vi tillverkar även Coops KRAV-märkta Änglamark produkter, samt Axfoods KRAV-märkta köttprodukter.

Svenskt Sigill produkter vi har är Nötkött Charolais från gotländska uppfödare samt Griskött från en gotländsk gård Havor, som ligger på södra Gotland (Havdhem).

Nedan har jag tagit fram lite information om vad KRAV och Svenskt Sigill står för. Hör gärna av dig om du har ytterligare funderingar.

Med vänlig hälsning

Pernilla Eklöf
Stockholms butikskött


KRAV-märkt produktion:

Märkningens mervärden

KRAV-märkningen står för Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar.

Bra Miljö

KRAVs regler siktar mot en hållbar produktion. Därför får kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO ) inte användas. Att inte använda kemiska bekämpningsmedel bidrar till en ökad mångfald i naturen.

En balans mellan djurhållning och växtodling är viktig. Därför ska en så stor del som möjligt av djurens foder produceras på den egna gården. Då kan näringen gå runt i ett kretslopp på gården och det blir lagom mycket gödsel att sprida tillbaka till åkern.

Också för själva livsmedlen gäller försiktighetsprincipen. Först efter prövning får producenten använda någon av de få tillsatser som KRAV kan tillåta.

God djuromsorg

Det är också viktigt hur djuren har det. De ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Exempel på detta är att grisarna går ute hela året. De får beta, böka och ta sig gyttjebad. Likaså får hönsen vara ute och äta grönt och picka mask under sommarhalvåret.

God hälsa

Hälsa är en fråga om fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. För god hälsa behövs bra miljö. Förutom den omedelbara hälsofördelen för lantbrukaren som slipper hantera kemiska bekämpningsmedel kan det öka välbefinnandet att veta att man gör en god sak för miljön genom att äta KRAV-märkt.

Socialt ansvar

En KRAV-godkänd produktion kan bli underkänd om arbetsvillkor och sociala förhållanden vid produktionsplatsen är undermåliga. I Syd blir många lantarbetare skadade av de stora mängder kemiska bekämpningsmedel som används där vid odling av exportgrödor. Ekologiska odlare slipper den risken.

Mer fakta om KRAV finns att läsa på deras hemsida:

www.krav.se

Svenskt Sigill-märkt produktion:

Svenskt Sigill är ett kvalitetsmärke på mat och blommor. Med kvalitet menar vi produkter som är säkra att äta, som producerats med omsorg om djuren och med hänsyn till vår miljö. Du som köper mat eller blommor märkta med Svenskt Sigill kan vara säker på att produkterna kommer från kontrollerade, svenska gårdar och odlingar, och är framställd enligt strikta regler som är till nytta för både djur, natur och för oss människor. Du får alltså inte bara mat och blommor av bra kvalitet, du bidrar dessutom till en bättre miljö och till att hålla landskapet öppet. Idag finns Svenskt Sigill på bröd, mjöl, gryn, grönsaker, potatis, frukt, bär, dryck, mejerivaror, kött, svamp och prydnadsväxter. Och ännu mer är på gång.

Genom märket Svenskt Sigill vill svenska bönder och odlare ge dig som konsument ett tydligt val. Ofta är ursprungsmärkningen otydlig. Med Svenskt Sigill kan du göra ett medvetet val om du vill ha svenskproducerad mat av hög kvalitet, odlade efter särskilda villkor av ansvarstagande producenter.

För den som producerar livsmedel och prydnadsväxter märkta med Svenskt Sigill är märket ett kvalitetskoncept, skapat för dem som vill åstadkomma någonting extra för sin gård, odling eller trädgård. Filosofin är att producera mat och blommor av högsta kvalitet och samtidigt ta ett stort ansvar för miljö och djuromsorg. Förutom en stolthet över att ha ett företag förknippat med Svenskt Sigill kommer utbudet att få en värdefull ursprungs- och kvalitetsstämpel. Indirekt är det här ett samarbete mellan svenska bönder/odlare och svenska konsumenter. Svenskt Sigill länkar ihop den majoritet av konsumenter som vill köpa svenska produkter av bra kvalitet med de många bönder och odlare som vill producera den

Så, vad skiljer då en Svenskt Sigill-märkt råvara/blomma från en vara som inte är märkt? Grundläggande är förstås löftena om säker mat, producerad med hänsyn till miljön, med krav på god djuromsorg och öppna landskap, samt en oberoende kontroll.

Mer fakta om Svenskt Sigill finns att läsa på deras hemsida:

www.svensktsigill.com





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar